Als Londen en de Europese Unie in het kader van de brexit-onderhandelingen niet snel een luchtvaartakkoord sluiten, moeten we rekening houden met een verstoord luchtverkeer. Zo luidt de krachtige waarschuwing van de lagekostenluchtvaartmaatschappij. Ryanair is de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa wat het aantal passagiers betreft.

"Vandaag kan je vrij met het vliegtuig reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, maar we houden rekening met een scenario waarin dat morgen niet zal kunnen", zei Neil Sorahan, financieel directeur van Ryanair, tijdens een persconferentie in Londen. "Niemand weet op dit moment of het zou gaan om enkele dagen, enkele weken of enkele maanden."

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk activeerde eind maart artikel 50 van het Europese verdrag. De betrokken partijen hebben nu twee jaar tijd om te onderhandelen over de voorwaarden van de brexit, die onmiddellijk daarna zal plaatsvinden.

Sorahan wees er donderdag op dat als er geen akkoord komt, het Verenigd Koninkrijk volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie handel zal moeten voeren met de EU. Volgens Sorahan vertelt die regelgeving niets specifieks over de luchtvaart. "Het is dus essentieel dat het Verenigd Koninkrijk een bilateraal akkoord sluit met de Europese Unie over de verplaatsingsmodaliteiten. Zo'n akkoord zou er tegen oktober 2018 moeten zijn, zodat het nog op tijd kan worden geratificeerd door de EU-lidstaten", aldus de financieel directeur van Ryanair.

Vluchtplan

Sorahan waarschuwt wel voor de gevolgen van de brexit, maar geeft tegelijk toe dat het 'erg onwaarschijnlijk' is dat er geen oplossing wordt gevonden. Aangezien luchtvaartmaatschappijen hun vluchtplan ruim een jaar vooraf opmaken, valt er evenwel niet veel tijd te verliezen. Luchtvaartmaatschappijen moeten in principe in de lente van 2018 hun vluchtplan voor de zomer van 2019 voorbereiden,

Ook andere spelers bezorgd

Ryanair is niet de enige luchtvaartspeler die bezorgd is over het verloop van de Britse uitstap uit de Europese Unie, ook de Europese vereniging van luchthavens - ACI Europe - wees er al op dat luchtvaartmaatschappijen lang op voorhand hun vluchtplannen opstellen. Ze hebben daarvoor bovendien nood aan wettelijke zekerheid, aldus de vereniging. ACI Europe riep daarom de brexit-onderhandelaars op 'om de luchtvaart prioritair te behandelen en ervoor te zorgen dat de Britse en Europese luchtvaartmarkten na de brexit zo geïntegreerd mogelijk blijven'. Anders dreigen economische gevolgen, aldus nog ACI Europe. De vereniging verduidelijkte dat meer dan de helft van de passagiers op Britse luchthavens van de Europese Unie afkomstig zijn of erheen vliegen. Omgekeerd gaat het meer dan een op de tien passagiers.

Als Londen en de Europese Unie in het kader van de brexit-onderhandelingen niet snel een luchtvaartakkoord sluiten, moeten we rekening houden met een verstoord luchtverkeer. Zo luidt de krachtige waarschuwing van de lagekostenluchtvaartmaatschappij. Ryanair is de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa wat het aantal passagiers betreft."Vandaag kan je vrij met het vliegtuig reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, maar we houden rekening met een scenario waarin dat morgen niet zal kunnen", zei Neil Sorahan, financieel directeur van Ryanair, tijdens een persconferentie in Londen. "Niemand weet op dit moment of het zou gaan om enkele dagen, enkele weken of enkele maanden." Het Verenigd Koninkrijk activeerde eind maart artikel 50 van het Europese verdrag. De betrokken partijen hebben nu twee jaar tijd om te onderhandelen over de voorwaarden van de brexit, die onmiddellijk daarna zal plaatsvinden. Sorahan wees er donderdag op dat als er geen akkoord komt, het Verenigd Koninkrijk volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie handel zal moeten voeren met de EU. Volgens Sorahan vertelt die regelgeving niets specifieks over de luchtvaart. "Het is dus essentieel dat het Verenigd Koninkrijk een bilateraal akkoord sluit met de Europese Unie over de verplaatsingsmodaliteiten. Zo'n akkoord zou er tegen oktober 2018 moeten zijn, zodat het nog op tijd kan worden geratificeerd door de EU-lidstaten", aldus de financieel directeur van Ryanair. Sorahan waarschuwt wel voor de gevolgen van de brexit, maar geeft tegelijk toe dat het 'erg onwaarschijnlijk' is dat er geen oplossing wordt gevonden. Aangezien luchtvaartmaatschappijen hun vluchtplan ruim een jaar vooraf opmaken, valt er evenwel niet veel tijd te verliezen. Luchtvaartmaatschappijen moeten in principe in de lente van 2018 hun vluchtplan voor de zomer van 2019 voorbereiden, Ryanair is niet de enige luchtvaartspeler die bezorgd is over het verloop van de Britse uitstap uit de Europese Unie, ook de Europese vereniging van luchthavens - ACI Europe - wees er al op dat luchtvaartmaatschappijen lang op voorhand hun vluchtplannen opstellen. Ze hebben daarvoor bovendien nood aan wettelijke zekerheid, aldus de vereniging. ACI Europe riep daarom de brexit-onderhandelaars op 'om de luchtvaart prioritair te behandelen en ervoor te zorgen dat de Britse en Europese luchtvaartmarkten na de brexit zo geïntegreerd mogelijk blijven'. Anders dreigen economische gevolgen, aldus nog ACI Europe. De vereniging verduidelijkte dat meer dan de helft van de passagiers op Britse luchthavens van de Europese Unie afkomstig zijn of erheen vliegen. Omgekeerd gaat het meer dan een op de tien passagiers.