Dat schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen donderdag. Als varkensboer in loondienst gaan werken in je eigen bedrijf, dat je verkocht hebt aan je veevoederleverancier omdat je de schulden niet meer kunt betalen is een groot taboe. Maar voor één op de vier varkensboeren is het de realiteit. Dat blijkt uit een bevraging van het departement Landbouw & Visserij.

Alleen de hele grote bedrijven denken aan uitbreiden.

Een op de drie varkensboeren ziet de toekomst van het eigen bedrijf en die van de sector in het algemeen somber in. Alleen de hele grote bedrijven denken aan uitbreiden. De helft vindt dat de varkensstapel in Vlaanderen te groot is en dat onrendabele bedrijven de sector moeten verlaten.

Opmerkelijk is dat 28 procent uitdrukkelijk zegt te willen stoppen met het varkensbedrijf, maar dat niet te kunnen vanwege de schulden bij banken en voederleveranciers.

Volgens hen is in loondienst gaan werken geen oplossing, omdat ze dan niet meer kunnen voldoen aan de aflossingen en omdat hun bedrijf niet genoeg zal opbrengen om de schulden te betalen.

De bevraging werd door één op de drie varkenshouders (1.171) ingevuld en kwam er op vraag van minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

Dat schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen donderdag. Als varkensboer in loondienst gaan werken in je eigen bedrijf, dat je verkocht hebt aan je veevoederleverancier omdat je de schulden niet meer kunt betalen is een groot taboe. Maar voor één op de vier varkensboeren is het de realiteit. Dat blijkt uit een bevraging van het departement Landbouw & Visserij.Een op de drie varkensboeren ziet de toekomst van het eigen bedrijf en die van de sector in het algemeen somber in. Alleen de hele grote bedrijven denken aan uitbreiden. De helft vindt dat de varkensstapel in Vlaanderen te groot is en dat onrendabele bedrijven de sector moeten verlaten.Opmerkelijk is dat 28 procent uitdrukkelijk zegt te willen stoppen met het varkensbedrijf, maar dat niet te kunnen vanwege de schulden bij banken en voederleveranciers.Volgens hen is in loondienst gaan werken geen oplossing, omdat ze dan niet meer kunnen voldoen aan de aflossingen en omdat hun bedrijf niet genoeg zal opbrengen om de schulden te betalen.De bevraging werd door één op de drie varkenshouders (1.171) ingevuld en kwam er op vraag van minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).