De nieuwe fusiegroep in groenten en fruit rond Greenyard Foods en Univeg is ruim 900 miljoen euro waard. Daarbij wordt rekening gehouden met een synergiepotentieel van 160 miljoen euro.

918 miljoen euro. Dat is de waardering voor de nieuwe fusiegroep volgens vandaag neergelegde documenten voor een buitengewone algemene vergadering op 19 juni, die de fusie al dan niet zal goedkeuren. Het waardeert een aandeel aan bijna 21,7 euro. Dat is hoger dan de huidige beurskoers van ongeveer 17,7 euro.

Half april werd bekend dat Greenyard Foods en Univeg, plus de potaardeproducent Peatinvest, zouden samengaan. Greenyard Foods is een beursgenoteerde producent van diepvriesgroenten. Univeg is een vennootschap voor vers fruit en groenten. De controlerende aandeelhouder is steeds Hein Deprez, de 'Vlaamse groente- en fruitkeizer'.

Potentiële synergie

Voor de totstandkoming van de nieuwe fusiegroep worden 25,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods behouden 42,5 procent van de aandelen, de nieuwe aandeelhouders rond Univeg en Peatinvest, krijgen 49,6 procent.

Het bedrag van 918 miljoen euro houdt rekening met een potentiële synergie van circa 160 miljoen euro. De waardering op basis van de drie afzonderlijke bedrijven, zou lager uitvallen. De waarde van Univeg klokt dan af op 376 miljoen euro. Dat is nog steeds een mooie zaak voor Univeg, dat nog geen twee jaar geleden een waarde meekreeg van 189 miljoen euro. In de zomer van 2013 verwierf Hein Deprez de controle over Univeg, want de toenmalige hoofdaandeelhouder CVC Capital Partners werd uitgekocht.

Ook het management van Univeg vaart er wel bij. Univeg is de handelsnaam voor de eigenlijke vennootschap NV Fieldlink. Via de STAK Fieldlink verwierf het management een belang van 4,61 procent in Univeg/Fieldlink. Sinds eind 2013 kocht de STAK Fieldlink via twee kapitaalverhogingen voor 9,2 miljoen euro aandelen. Dat belang wordt vandaag gewaardeerd aan ruim 22 miljoen euro, synergiepotentieel inbegrepen, want het management zou iets meer dan één miljoen nieuwe aandelen in de nieuwe fusiegroep krijgen.

De buitengewone algemene vergadering van Greenyard Foods op 19 juni zou normaal gezien de fusiegroep moeten goedkeuren, gezien het controlerende belang van Hein Deprez.

Zwakke Fieldlink-prestaties

De NV Fieldlink/Univeg presteerde in 2014 zwak, na ook al zwakke jaren voordien. Op een omzet van 3,3 miljard euro werd een recurrent bedrijfsresultaat van 38,3 miljoen euro behaald. De onderneming vindt de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) een belangrijker maatstaf. Die steeg van bijna 71 miljoen euro in 2013, naar bijna 78 miljoen euro in 2014.

Het financiële resultaat ging ruim 40 miljoen euro in het rood. Slechts via uitzonderlijke elementen, en dit grotendeels via de opbrengst uit de verkoop van de plantagetak Fruit Farm Group, werd een positief nettoresultaat behaald. Het eigen vermogen van NV Fieldlink bleef zwak, met 5 procent van het balanstotaal.

De nieuwe fusiegroep in groenten en fruit rond Greenyard Foods en Univeg is ruim 900 miljoen euro waard. Daarbij wordt rekening gehouden met een synergiepotentieel van 160 miljoen euro.918 miljoen euro. Dat is de waardering voor de nieuwe fusiegroep volgens vandaag neergelegde documenten voor een buitengewone algemene vergadering op 19 juni, die de fusie al dan niet zal goedkeuren. Het waardeert een aandeel aan bijna 21,7 euro. Dat is hoger dan de huidige beurskoers van ongeveer 17,7 euro.Half april werd bekend dat Greenyard Foods en Univeg, plus de potaardeproducent Peatinvest, zouden samengaan. Greenyard Foods is een beursgenoteerde producent van diepvriesgroenten. Univeg is een vennootschap voor vers fruit en groenten. De controlerende aandeelhouder is steeds Hein Deprez, de 'Vlaamse groente- en fruitkeizer'.Voor de totstandkoming van de nieuwe fusiegroep worden 25,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods behouden 42,5 procent van de aandelen, de nieuwe aandeelhouders rond Univeg en Peatinvest, krijgen 49,6 procent. Het bedrag van 918 miljoen euro houdt rekening met een potentiële synergie van circa 160 miljoen euro. De waardering op basis van de drie afzonderlijke bedrijven, zou lager uitvallen. De waarde van Univeg klokt dan af op 376 miljoen euro. Dat is nog steeds een mooie zaak voor Univeg, dat nog geen twee jaar geleden een waarde meekreeg van 189 miljoen euro. In de zomer van 2013 verwierf Hein Deprez de controle over Univeg, want de toenmalige hoofdaandeelhouder CVC Capital Partners werd uitgekocht.Ook het management van Univeg vaart er wel bij. Univeg is de handelsnaam voor de eigenlijke vennootschap NV Fieldlink. Via de STAK Fieldlink verwierf het management een belang van 4,61 procent in Univeg/Fieldlink. Sinds eind 2013 kocht de STAK Fieldlink via twee kapitaalverhogingen voor 9,2 miljoen euro aandelen. Dat belang wordt vandaag gewaardeerd aan ruim 22 miljoen euro, synergiepotentieel inbegrepen, want het management zou iets meer dan één miljoen nieuwe aandelen in de nieuwe fusiegroep krijgen.De buitengewone algemene vergadering van Greenyard Foods op 19 juni zou normaal gezien de fusiegroep moeten goedkeuren, gezien het controlerende belang van Hein Deprez.De NV Fieldlink/Univeg presteerde in 2014 zwak, na ook al zwakke jaren voordien. Op een omzet van 3,3 miljard euro werd een recurrent bedrijfsresultaat van 38,3 miljoen euro behaald. De onderneming vindt de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) een belangrijker maatstaf. Die steeg van bijna 71 miljoen euro in 2013, naar bijna 78 miljoen euro in 2014.Het financiële resultaat ging ruim 40 miljoen euro in het rood. Slechts via uitzonderlijke elementen, en dit grotendeels via de opbrengst uit de verkoop van de plantagetak Fruit Farm Group, werd een positief nettoresultaat behaald. Het eigen vermogen van NV Fieldlink bleef zwak, met 5 procent van het balanstotaal.