Vorige week bleek dat volgens de begrotingsdoelstellingen van de regering-Di Rupo de ziekteverzekering in 2013 slechts 26,676 miljard mag uitgeven. De marge voor nieuwe initiatieven was daardoor beperkt tot slechts 4,6 miljoen euro. Artsen, ziekenhuizen en de farmasector konden hun verlanglijstjes grotendeels opbergen.

Maandag deed het Verzekeringscomité een besparingsvoorstel van 63,1 miljoen zodat toch ruim 67 miljoen beschikbaar kwam voor nieuwe initiatieven. Een greep uit de nieuwe initiatieven in het voorstel: 8 miljoen voor de uitbouw van huisartsenwachtposten, 7 miljoen voor meer preventieve tandheelkunde, 10 miljoen voor extra RVT-bedden in de rusthuissector en 25 miljoen voor de baremaverhogingen in de ziekenhuizen.

Slachtoffers van de besparingsronde zijn de artsen die 21,6 miljoen moeten besparen, hetzij via kostenbewust voorschrijfgedrag, hetzij via een lagere indexaanpassing. De farma-industrie levert 35 miljoen euro vooral via verhoogde VOS-quota (voorschrift op stofnaam) en via prijsverlagingen. De ziekenhuizen doen hun duit in het zakje door 10 miljoen euro te besparen op de dialysefactuur. (RB)

Vorige week bleek dat volgens de begrotingsdoelstellingen van de regering-Di Rupo de ziekteverzekering in 2013 slechts 26,676 miljard mag uitgeven. De marge voor nieuwe initiatieven was daardoor beperkt tot slechts 4,6 miljoen euro. Artsen, ziekenhuizen en de farmasector konden hun verlanglijstjes grotendeels opbergen. Maandag deed het Verzekeringscomité een besparingsvoorstel van 63,1 miljoen zodat toch ruim 67 miljoen beschikbaar kwam voor nieuwe initiatieven. Een greep uit de nieuwe initiatieven in het voorstel: 8 miljoen voor de uitbouw van huisartsenwachtposten, 7 miljoen voor meer preventieve tandheelkunde, 10 miljoen voor extra RVT-bedden in de rusthuissector en 25 miljoen voor de baremaverhogingen in de ziekenhuizen. Slachtoffers van de besparingsronde zijn de artsen die 21,6 miljoen moeten besparen, hetzij via kostenbewust voorschrijfgedrag, hetzij via een lagere indexaanpassing. De farma-industrie levert 35 miljoen euro vooral via verhoogde VOS-quota (voorschrift op stofnaam) en via prijsverlagingen. De ziekenhuizen doen hun duit in het zakje door 10 miljoen euro te besparen op de dialysefactuur. (RB)