De Franstalige krant Le Soir kon een "ontwerprapport", dat later zou deze maand zou worden besproken door de parlementairen, inkijken. Daaruit blijkt dat de NMBS en Infrabel niet aan al hun verplichtingen voldoen. Het onderzoek kwam er op vraag van de Kamercommissie Infrastructuur naar eventuele verspilling bij de spoorwegmaatschappij.

Publieke dotatie

De NMBS en Infrabel moeten in ruil voor de publieke dotatie aan een aantal verplichtingen voldoen, zegt het beheerscontract. Maar dat blijkt volgens het onderzoek van het Rekenhof problematisch.

In het ontwerprapport is sprake van "tientallen" verplichtingen die niet worden nagekomen zonder rechtvaardiging. Ook de kwaliteitseisen worden niet nageleefd en het raadgevend comité van de gebruikers bij de NMBS-groep wordt niet gerespecteerd.

Volgens het Rekenhof weigert het spoorbedrijf ook informatie over te maken aan de FOD Mobiliteit, onder het voorwendsel dat het om gevoelige of vertrouwelijke informatie gaat.

Daarnaast zou de controle op de infrastructuur en op het rollend materieel verminderen, als gevolg van een gebrek aan mankracht.

Het Rekenhof hekelt ook het gebrek aan evaluatie en aan sancties in verband met de opgelegde klantentevredenheid. (Belga/NS)

De Franstalige krant Le Soir kon een "ontwerprapport", dat later zou deze maand zou worden besproken door de parlementairen, inkijken. Daaruit blijkt dat de NMBS en Infrabel niet aan al hun verplichtingen voldoen. Het onderzoek kwam er op vraag van de Kamercommissie Infrastructuur naar eventuele verspilling bij de spoorwegmaatschappij.De NMBS en Infrabel moeten in ruil voor de publieke dotatie aan een aantal verplichtingen voldoen, zegt het beheerscontract. Maar dat blijkt volgens het onderzoek van het Rekenhof problematisch. In het ontwerprapport is sprake van "tientallen" verplichtingen die niet worden nagekomen zonder rechtvaardiging. Ook de kwaliteitseisen worden niet nageleefd en het raadgevend comité van de gebruikers bij de NMBS-groep wordt niet gerespecteerd.Volgens het Rekenhof weigert het spoorbedrijf ook informatie over te maken aan de FOD Mobiliteit, onder het voorwendsel dat het om gevoelige of vertrouwelijke informatie gaat. Daarnaast zou de controle op de infrastructuur en op het rollend materieel verminderen, als gevolg van een gebrek aan mankracht. Het Rekenhof hekelt ook het gebrek aan evaluatie en aan sancties in verband met de opgelegde klantentevredenheid. (Belga/NS)