Het reddingsplan voor Dexia Holding is niet uitvoerbaar, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De eurocrisis, met de fors gestegen langetermijnrente, maakt het plan onhaalbaar. België vraagt Frankrijk opnieuw te onderhandelen over het plan.

België neemt het grootste deel (60,5%) van de staatswaarborg van 90 miljard euro voor die holding op zich. Die waarborg had Dexia in staat moeten stellen de komende jaren tot 54 miljard euro uit de Belgische obligatiemarkt te halen. Daarmee zou het rechtstreeks in concurrentie komen met België zelf, dat ook geld moet ophalen om zijn staatsschuld en begrotingstekort te financieren.

Obligatiemarkt droogt op

De Belgische obligatiemarkt is echter snel aan het opdrogen. Daardoor wordt het onmogelijk om de komende jaren de vele tientallen Dexia-miljarden op te halen. Specialisten schatten dat er voor Dexia 'slechts' ruimte is om 20 miljard tot 25miljard euro uit de markt te halen.

Nieuw akkoord

België heeft Frankrijk en de Europese Commissie daarom al laten weten dat over het reddingsplan voor Dexia Holding opnieuw onderhandeld moet worden. Met als mogelijke uitweg een nieuw akkoord waarin de Fransen, gedekt door België, een extra deel van de financiering op zich nemen.

Maar de Fransen staan daar niet voor te springen. Zij vinden dat België woordbreuk pleegt. (Belga/EE)

Het reddingsplan voor Dexia Holding is niet uitvoerbaar, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De eurocrisis, met de fors gestegen langetermijnrente, maakt het plan onhaalbaar. België vraagt Frankrijk opnieuw te onderhandelen over het plan. België neemt het grootste deel (60,5%) van de staatswaarborg van 90 miljard euro voor die holding op zich. Die waarborg had Dexia in staat moeten stellen de komende jaren tot 54 miljard euro uit de Belgische obligatiemarkt te halen. Daarmee zou het rechtstreeks in concurrentie komen met België zelf, dat ook geld moet ophalen om zijn staatsschuld en begrotingstekort te financieren. Obligatiemarkt droogt op De Belgische obligatiemarkt is echter snel aan het opdrogen. Daardoor wordt het onmogelijk om de komende jaren de vele tientallen Dexia-miljarden op te halen. Specialisten schatten dat er voor Dexia 'slechts' ruimte is om 20 miljard tot 25miljard euro uit de markt te halen. Nieuw akkoord België heeft Frankrijk en de Europese Commissie daarom al laten weten dat over het reddingsplan voor Dexia Holding opnieuw onderhandeld moet worden. Met als mogelijke uitweg een nieuw akkoord waarin de Fransen, gedekt door België, een extra deel van de financiering op zich nemen. Maar de Fransen staan daar niet voor te springen. Zij vinden dat België woordbreuk pleegt. (Belga/EE)