Red House haalt Unibra van de beurs

© belga

Eerst Out of Africa, nu weg van de beurs. Hoofdaandeelhouder Red House doet een uitkoopbod op de resterende aandelen van de beursgenoteerde holding Unibra. Maar wie en wat schuilt achter het discrete en bizarre vehikel Unibra?

Red House. De naam prikkelt de nieuwsgierigheid. Zeker bij een vennootschap waar je die naam niet verwacht.

Red House heet de Luxemburgse holding en hoofdaandeelhouder van Unibra. Red House lanceerde op 8 september een uitkoopbod op de resterende aandelen op de beurs in Unibra. Het wat vergeten fossiel roept hooguit bij oudere beleggers herinneringen. De onderneming staat nog steeds op de beurs. Waarom eigenlijk? De voorbije twaalf maanden, tussen 1 september 2009 en einde augustus 2010, werden nauwelijks 5300 aandelen verhandeld.

Maar Unibra bleef. Met de eigenaarfamilie. Die schuilt in Red House. Die naam spettert alvast meer dan Unibra. En spettert zeker meer dan de erg discrete familie. Moederweduwe Marie-Thérèse Bordot-Lacroix (in het jaarverslag staat ze als Maïté Relecom). Met thuisadres in de gekende wintersportplaats Verbier in Zwitserland. Ook haar 28-jarige zoon Thibault woont er. De 31-jarige dochter Bérangère Relecom heeft twee stekjes. Beurtelings in Sint-Genesius-Rode en op het eiland Mauritius.

De troonopvolger loopt zich warm

Thibault, geboren in Chicago, loopt zich warm en voelt zich blijkbaar lekker voor de troonopvolging van vader Michel. Want die startte Unibra in het koloniale verleden. In 1960 ging de onderneming naar de beurs. Met vier brouwerijen in Congo. Jarenlang was Unibra marktleider in de voormalige kolonie. Stichter/bezieler/entrepreneur Michel Relecom was iemand die tot in de hoogste regionen _ lees: president Mobutu _ zijn netwerkvrienden sprokkelde. Maar met de brouwerijen ging het zoals met de ex-kolonie. In verval. De laatste activiteit in Congo werd verkocht in 1996.

Na diens overlijden trad Pierre Drion op de voorgrond als voorzitter van de raad van bestuur. De topman van vermogensbeheerder Petercam hield het schip min of meer overeind. De brouwerijactiviteiten verdwenen grotendeels. Maar het balanstotaal van de onderneming zwol aan. Van 100 miljoen euro in 2002 (en een eigen vermogen van 81 miljoen euro), naar 154 miljoen euro einde 2009 (en een eigen vermogen van 141 miljoen euro). Om maar te melden: Unibra heeft geld. Veel geld.

Begin dit jaar dan werd Thibaut de voorzitter van het directiecomité. “Dit betekent geen fundamentele verandering”, meldt de gedelegeerde bestuurder van Unibra Jean-Louis Henkens. “Red House is de belangrijkste aandeelhouder. De aanstelling is een beslissing van die aandeelhouder. Het is heel logisch dat Thibaut Relecom de functie opneemt. Hij heeft nu de ervaring en de leeftijd”. Maar wie is die nieuwe voorzitter van het directiecomité? Niemand laat iets los over heden en/of verleden van de 28-jarige nieuwkomer.

Wat brengt de toekomst? Met het uitkoopbod op Unibra beperkt Red House de rapporteringplicht. De Luxemburgse holding Red House heeft al 95,32% in Unibra. Al half december vorig jaar overschreed de familie de drempel van 95%. Toch is een uitkoopbod niet verplicht. Het mag, volgens de Belgische wetgeving, boven de drempel van 95%. Het moet enkel voor een aandeelhouder die van onder 30%, boven die drempel schrijdt.

Vorige woensdag, 8 september, werd een uitkoopbod gelanceerd op de resterende 37.554 aandelen (4,68%) die nog op de beurs staan. Dat uitkoopbod kost Red House circa 6,85 miljoen euro. De182,50 euro per aandeel betekent een premie van zowat 20% op de laatste koers. De revisor vindt in zijn waarderingverslag 171,20 euro al voldoende. Een mooie prijs? De lange termijnaandeelhouder mag niet klagen.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content