Omega betaalt 470 miljoen euro in cash, wat de deal meteen de grootste ooit maakt voor het bedrijf uit Nazareth.

Dat Omega Pharma, geleid door sterke man Marc Coucke en de investeringsmaatschappij Waterland, aasde op de OTC-producten van GSK was al langer geweten. GSK zetten zijn niet-strategische OTC-merken een jaar geleden in de etalage. Eind vorig jaar kocht het Amerikaanse Prestige Brands al de Amerikaanse en Canadese OTC-merken van GSK.

De merken die worden overgenomen, met onder meer de neusspray Beconase en het maag- en spijsverteringsmidddel Zantac, vertegenwoordigden vorig jaar een omzet van 200 miljoen euro. De transactie zal naar alle verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond.

Omega Pharma, dat begin februari van de beurstabellen verdween, neemt bovendien de productievesting in het Duitse Herrenberg over. Die telt 110 werknemers. Bepaalde merken uit de GSK-portefeuille worden daar geproduceerd.

"We zijn erg blij met deze overeenkomst die getuigt van de gemeenschappelijke visie en betrokkenheid van Omega Pharma en Waterland, die recent de equity partner van Omega Pharma is geworde", zegt Coucke. "Meerdere merken uit de acquisitie zullen in de lijst van onze Top 20-merken worden opgenomen, en alle merken die het onderwerp van deze aankondiging uitmaken, hebben het potentieel om te groeien binnen onze groep.

De voorgestelde transactie zal Omega Pharma ook de nodige kritische massa bezorgen in een aantal belangrijke Europese markten zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië." (Be.L.)

Omega betaalt 470 miljoen euro in cash, wat de deal meteen de grootste ooit maakt voor het bedrijf uit Nazareth. Dat Omega Pharma, geleid door sterke man Marc Coucke en de investeringsmaatschappij Waterland, aasde op de OTC-producten van GSK was al langer geweten. GSK zetten zijn niet-strategische OTC-merken een jaar geleden in de etalage. Eind vorig jaar kocht het Amerikaanse Prestige Brands al de Amerikaanse en Canadese OTC-merken van GSK. De merken die worden overgenomen, met onder meer de neusspray Beconase en het maag- en spijsverteringsmidddel Zantac, vertegenwoordigden vorig jaar een omzet van 200 miljoen euro. De transactie zal naar alle verwachting in het tweede kwartaal worden afgerond. Omega Pharma, dat begin februari van de beurstabellen verdween, neemt bovendien de productievesting in het Duitse Herrenberg over. Die telt 110 werknemers. Bepaalde merken uit de GSK-portefeuille worden daar geproduceerd. "We zijn erg blij met deze overeenkomst die getuigt van de gemeenschappelijke visie en betrokkenheid van Omega Pharma en Waterland, die recent de equity partner van Omega Pharma is geworde", zegt Coucke. "Meerdere merken uit de acquisitie zullen in de lijst van onze Top 20-merken worden opgenomen, en alle merken die het onderwerp van deze aankondiging uitmaken, hebben het potentieel om te groeien binnen onze groep. De voorgestelde transactie zal Omega Pharma ook de nodige kritische massa bezorgen in een aantal belangrijke Europese markten zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Italië." (Be.L.)