Precies 19.503 zelfstandigen werden vorig jaar vrijgesteld van het betalen van hun sociale bijdragen, een maatregel die moet voorkomen dat ze nog dieper in het financiële moeras wegzakken. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 13.877, meldt Het Nieuwsblad.

In totaal 26.776 zelfstandigen hebben in 2011 gevraagd hebben om even geen sociale bijdragen te moeten betalen en 19.503 onder hen - een absoluut record - hebben die vrijstelling ook kregen.

Securex: 'Zeer onrustwekkende evolutie'

"Daarvoor moet je nochtans in bewezen staat van behoefte zijn", zegt Kathy Ongenaet van Securex. "Als je weet dat de sociale verzekeringsfondsen sterk filteren en nog enkel die dossiers voorleggen die kans op slagen hebben, is dit een zeer onrustwekkende evolutie."

NSZ: 'Record ook gevolg berekeningswijze'

Volgens Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het record niet enkel een gevolg van de crisis, maar ook van de gehanteerde berekeningswijze.

"De sociale bijdragen worden berekend op de inkomsten van drie jaar tevoren. Voor 2011 was dat dus op die van 2008. Sindsdien zagen veel zelfstandigen hun inkomsten door de crisis gestaag dalen en hun bijdragen stijgen. Tot ze op hun tandvlees zitten." (Belga/SD)

Precies 19.503 zelfstandigen werden vorig jaar vrijgesteld van het betalen van hun sociale bijdragen, een maatregel die moet voorkomen dat ze nog dieper in het financiële moeras wegzakken. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar 13.877, meldt Het Nieuwsblad.In totaal 26.776 zelfstandigen hebben in 2011 gevraagd hebben om even geen sociale bijdragen te moeten betalen en 19.503 onder hen - een absoluut record - hebben die vrijstelling ook kregen. Securex: 'Zeer onrustwekkende evolutie'"Daarvoor moet je nochtans in bewezen staat van behoefte zijn", zegt Kathy Ongenaet van Securex. "Als je weet dat de sociale verzekeringsfondsen sterk filteren en nog enkel die dossiers voorleggen die kans op slagen hebben, is dit een zeer onrustwekkende evolutie."NSZ: 'Record ook gevolg berekeningswijze'Volgens Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het record niet enkel een gevolg van de crisis, maar ook van de gehanteerde berekeningswijze. "De sociale bijdragen worden berekend op de inkomsten van drie jaar tevoren. Voor 2011 was dat dus op die van 2008. Sindsdien zagen veel zelfstandigen hun inkomsten door de crisis gestaag dalen en hun bijdragen stijgen. Tot ze op hun tandvlees zitten." (Belga/SD)