Nooit eerder zijn in ons land zoveel bedrijven failliet gegaan. Op vrijdag 14 december werd het 10.550ste faillissement van het jaar uitgesproken. "Tegen het jaareinde kijken we in België aan tegen 11.000 bedrijven in bankroet", aldus handelsinformatiekantoor Graydon. Ook voor 2013 wordt een nieuw record verwacht.

Ook 2011 was een recordjaar. Toen gingen in totaal 10.528 bedrijven in faling. Half december is dat record dus reeds gebroken. Ook voor volgend jaar is pessimisme troef. Vorige week verwachtte Eric Van den Broele van Gradyon op basis van de economische modellen van het handelsinformatiekantoor een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500 voor 2013.

Maar de economische crisis heeft geen exclusiviteit wat betreft de redenen voor de vele falingen. "De overgrote meerderheid van de ondernemingen die nu over de kop gaan, vertoonden reeds voor de crisis van 2008 structurele moeilijkheden", luidt het.

Graydon wijst ook op andere oorzaken zoals bijvoorbeeld "een steeds aanwezige structurele onderlaag van faillissementen" en "een hausse sinds midden 2007 als gevolg van de oprichting van vele jonge ondernemingen van belabberde kwaliteit", luidt het. "Ook nu nog kennen we een bijzonder hoog aantal oprichtingen met gelijkaardige kenmerken."

Ook neemt Graydon vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een "fundamentele verslechtering" waar van de "betaalmoraal" tussen bedrijven onderling. Eerder dit jaar zei Graydon dat ruim één op de vier faillissementen wordt veroorzaakt door late betalers en wanbetalers. (Belga/INM)

Nooit eerder zijn in ons land zoveel bedrijven failliet gegaan. Op vrijdag 14 december werd het 10.550ste faillissement van het jaar uitgesproken. "Tegen het jaareinde kijken we in België aan tegen 11.000 bedrijven in bankroet", aldus handelsinformatiekantoor Graydon. Ook voor 2013 wordt een nieuw record verwacht. Ook 2011 was een recordjaar. Toen gingen in totaal 10.528 bedrijven in faling. Half december is dat record dus reeds gebroken. Ook voor volgend jaar is pessimisme troef. Vorige week verwachtte Eric Van den Broele van Gradyon op basis van de economische modellen van het handelsinformatiekantoor een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500 voor 2013. Maar de economische crisis heeft geen exclusiviteit wat betreft de redenen voor de vele falingen. "De overgrote meerderheid van de ondernemingen die nu over de kop gaan, vertoonden reeds voor de crisis van 2008 structurele moeilijkheden", luidt het. Graydon wijst ook op andere oorzaken zoals bijvoorbeeld "een steeds aanwezige structurele onderlaag van faillissementen" en "een hausse sinds midden 2007 als gevolg van de oprichting van vele jonge ondernemingen van belabberde kwaliteit", luidt het. "Ook nu nog kennen we een bijzonder hoog aantal oprichtingen met gelijkaardige kenmerken." Ook neemt Graydon vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een "fundamentele verslechtering" waar van de "betaalmoraal" tussen bedrijven onderling. Eerder dit jaar zei Graydon dat ruim één op de vier faillissementen wordt veroorzaakt door late betalers en wanbetalers. (Belga/INM)