Liefst 59 procent van de ondernemingen die tussen 1 januari en 31 augustus werden opgericht, zijn eenmanszaken. Dat is een record, blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon waarover De Tijd bericht.

Een van de redenen voor de groei is dat grotere bedrijven steeds meer een beroep doen op zelfstandigen in plaats van vaste medewerkers. Zo wordt bijvoorbeeld in de telecomsector steeds vaker een consultant ingeschakeld.

Een andere belangrijke reden voor het toegenomen aantal eenmanszaken is de economische crisis. "We merken dat veel ontslagen kaderleden als consultants aan de bak proberen te komen", zegt Eric Van den Broele van Graydon. Vaak is dat uit noodzaak omdat ze geen nieuwe baan vinden. (Belga/SD)Liefst 59 procent van de ondernemingen die tussen 1 januari en 31 augustus werden opgericht, zijn eenmanszaken. Dat is een record, blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon waarover De Tijd bericht. Een van de redenen voor de groei is dat grotere bedrijven steeds meer een beroep doen op zelfstandigen in plaats van vaste medewerkers. Zo wordt bijvoorbeeld in de telecomsector steeds vaker een consultant ingeschakeld. Een andere belangrijke reden voor het toegenomen aantal eenmanszaken is de economische crisis. "We merken dat veel ontslagen kaderleden als consultants aan de bak proberen te komen", zegt Eric Van den Broele van Graydon. Vaak is dat uit noodzaak omdat ze geen nieuwe baan vinden. (Belga/SD)