RBS zakte als enige bank voor de test en moet minstens 2 miljard pond (2,3 miljard euro) aan extra kapitaal ophalen. De bank, die nog voor bijna driekwart in handen is van de Britse overheid, heeft al aan de Bank of England laten weten hoe dat doel moet worden bereikt.

De centrale bank zag ook tekortkomingen bij Barclays en Standard Chartered, maar zij hebben volgens de toezichthouder al genoeg maatregelen genomen om hun positie te versterken.

Zwaarste stresstest ooit

De Bank of England (BoE) onderwierp de banken naar eigen zeggen aan zijn zwaarste stresstest ooit. Daarbij ging het zwartste scenario onder meer uit van een sterke economische crisis in China en Hongkong, een forse krimp van de wereldeconomie, een crash van de huizenmarkt en veel onrust op de valutamarkten. De gevolgen van de brexit zitten echter niet in het scenario, dat al in maart werd opgesteld.

De centrale bank waarschuwde woensdag dat een wanordelijk vertrek van de Britten uit de EU de bankensector en de economie ernstig zal schaden. De BoE is vooral bezorgd dat het vertrek te haastig zal verlopen. Volgens ingewijden heeft centralebankpresident Mark Carney daarom al gepleit voor een lange overgangsperiode, zodat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels en omstandigheden. (Belga/NS)

RBS zakte als enige bank voor de test en moet minstens 2 miljard pond (2,3 miljard euro) aan extra kapitaal ophalen. De bank, die nog voor bijna driekwart in handen is van de Britse overheid, heeft al aan de Bank of England laten weten hoe dat doel moet worden bereikt. De centrale bank zag ook tekortkomingen bij Barclays en Standard Chartered, maar zij hebben volgens de toezichthouder al genoeg maatregelen genomen om hun positie te versterken. De Bank of England (BoE) onderwierp de banken naar eigen zeggen aan zijn zwaarste stresstest ooit. Daarbij ging het zwartste scenario onder meer uit van een sterke economische crisis in China en Hongkong, een forse krimp van de wereldeconomie, een crash van de huizenmarkt en veel onrust op de valutamarkten. De gevolgen van de brexit zitten echter niet in het scenario, dat al in maart werd opgesteld. De centrale bank waarschuwde woensdag dat een wanordelijk vertrek van de Britten uit de EU de bankensector en de economie ernstig zal schaden. De BoE is vooral bezorgd dat het vertrek te haastig zal verlopen. Volgens ingewijden heeft centralebankpresident Mark Carney daarom al gepleit voor een lange overgangsperiode, zodat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels en omstandigheden. (Belga/NS)