Promethera, een spin-off van de Université Catholique de Louvain (UCL) die werd opgericht door professor Etienne Sokal, kwam na een moeizame voorbereiding begin vorig jaar uit de startblokken. Sindsdien gaat het erg snel. Het bedrijf, dat specialiseert in celtherapie voor leverziektes, heeft voorsprong genomen op zijn oorspronkelijke businessplan.

Eind 2009 tankte Promethera 5,3 miljoen euro bij. Die kapitaalronde werd geleid door Vesalius Biocapital. Bij de andere partijen zitten onder meer de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, LRM en Life Sciences Research Partners, het fonds van ThromboGenics-stichter Désiré Collen. Het in het Waalse Mont-Saint-Guibert gevestigde Promethera kreeg bovendien 4 miljoen euro in subsidies en leningen van het Waals Gewest.

Daarmee kan Promethera het uitzingen tot 2012. Maar de meeste aandeelhouders zouden meestappen in de volgende ronde om de verdere klinische ontwikkeling van een eerste product te financieren, zegt Sokal, een hepatoloog en expert in celtherapie die eerder al in het nieuws kwam met een vaccin tegen klierkoorts. Sokal is naar eigen zeggen nu al goed op weg om minstens 10 miljoen euro te kunnen ophalen in die nieuwe kapitaalronde.

De interesse in Promethera neemt trouwens snel toe. "Big Pharma begint zich steeds meer in celtherapie te interesseren", zegt Sokal, die een beursgang in 2015 mogelijk acht. "Een notering op de beurs is een mogelijkheid, net als een solide industriële partner die mee in het kapitaal stapt", klinkt het. De twee opties samen kan ook. Het grote voorbeeld van Sokal is trouwens het Leuvense ThromboGenics, dat beursgenoteerd is maar ook een grote deal heeft met het Zwitserse farmaconcern Roche.

Be.L.

Promethera, een spin-off van de Université Catholique de Louvain (UCL) die werd opgericht door professor Etienne Sokal, kwam na een moeizame voorbereiding begin vorig jaar uit de startblokken. Sindsdien gaat het erg snel. Het bedrijf, dat specialiseert in celtherapie voor leverziektes, heeft voorsprong genomen op zijn oorspronkelijke businessplan. Eind 2009 tankte Promethera 5,3 miljoen euro bij. Die kapitaalronde werd geleid door Vesalius Biocapital. Bij de andere partijen zitten onder meer de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, LRM en Life Sciences Research Partners, het fonds van ThromboGenics-stichter Désiré Collen. Het in het Waalse Mont-Saint-Guibert gevestigde Promethera kreeg bovendien 4 miljoen euro in subsidies en leningen van het Waals Gewest. Daarmee kan Promethera het uitzingen tot 2012. Maar de meeste aandeelhouders zouden meestappen in de volgende ronde om de verdere klinische ontwikkeling van een eerste product te financieren, zegt Sokal, een hepatoloog en expert in celtherapie die eerder al in het nieuws kwam met een vaccin tegen klierkoorts. Sokal is naar eigen zeggen nu al goed op weg om minstens 10 miljoen euro te kunnen ophalen in die nieuwe kapitaalronde. De interesse in Promethera neemt trouwens snel toe. "Big Pharma begint zich steeds meer in celtherapie te interesseren", zegt Sokal, die een beursgang in 2015 mogelijk acht. "Een notering op de beurs is een mogelijkheid, net als een solide industriële partner die mee in het kapitaal stapt", klinkt het. De twee opties samen kan ook. Het grote voorbeeld van Sokal is trouwens het Leuvense ThromboGenics, dat beursgenoteerd is maar ook een grote deal heeft met het Zwitserse farmaconcern Roche. Be.L.