Donderdagavond rond 22 uur werd het conflict met de leverancier van instrumentenpanelen opgelost. Dat meldden Saab en de betrokken leverancier IAC vrijdag.

IAC stopte donderdag de leveringen aan de autofabriek in het Zweedse Trollhättan wegens niet betaalde rekeningen. Daardoor kwam de productie bij Saab donderdag opnieuw stil te liggen, nadat Saab donderdagmorgen net een ander conflict had opgelost. Dinsdag en woensdag lag de productieband in de Saab-fabriek stil omdat transporteur Schenker, de belangrijkste bevoorrader van Saab, niet meer leverde. De reden was dezelfde: openstaande rekeningen.

De Zweedse staat ging donderdagavond akkoord met het geven van garanties op een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab. "Wij zijn niet ongerust", zei een woordvoerder van de verantwoordelijke Zweedse overheid Riksgälden tegen het Zweedse persbureau TT. Saab kan van de EIB maximaal 400 miljoen euro lenen en heeft daarvan tot nu toe 217 miljoen euro gebruikt.

De Zweedse rijksdienst ter bewaking van de staatsschuld bekijkt of de leningen geen financiele risico's opleveren voor de Zweedse belastingbetaler en moet nog akkoord gaan. Een woordvoerster wilde niet kwijt hoeveel geld Saab heeft gevraagd, maar ze zei te verwachten dat de autobouwer het bedrag over twee weken op zijn rekening vindt.

Donderdagavond rond 22 uur werd het conflict met de leverancier van instrumentenpanelen opgelost. Dat meldden Saab en de betrokken leverancier IAC vrijdag. IAC stopte donderdag de leveringen aan de autofabriek in het Zweedse Trollhättan wegens niet betaalde rekeningen. Daardoor kwam de productie bij Saab donderdag opnieuw stil te liggen, nadat Saab donderdagmorgen net een ander conflict had opgelost. Dinsdag en woensdag lag de productieband in de Saab-fabriek stil omdat transporteur Schenker, de belangrijkste bevoorrader van Saab, niet meer leverde. De reden was dezelfde: openstaande rekeningen. De Zweedse staat ging donderdagavond akkoord met het geven van garanties op een nieuwe lening van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab. "Wij zijn niet ongerust", zei een woordvoerder van de verantwoordelijke Zweedse overheid Riksgälden tegen het Zweedse persbureau TT. Saab kan van de EIB maximaal 400 miljoen euro lenen en heeft daarvan tot nu toe 217 miljoen euro gebruikt. De Zweedse rijksdienst ter bewaking van de staatsschuld bekijkt of de leningen geen financiele risico's opleveren voor de Zweedse belastingbetaler en moet nog akkoord gaan. Een woordvoerster wilde niet kwijt hoeveel geld Saab heeft gevraagd, maar ze zei te verwachten dat de autobouwer het bedrag over twee weken op zijn rekening vindt.