In 2014 gaf de Vlaamse overheid 28,6 miljoen euro aan de vijf Vlaamse universiteiten voor de bouw of het onderhoud van aula's, restaurants of studentenkamers. Dat is ontoereikend. Volgens de recentste cijfers uit 2011 is er 123 miljoen euro nodig. Bovendien groeide het aantal studenten sindsdien alleen maar. Dat schrijft De Tijd.

Extern kapitaal

Jarenlang overbrugden de universiteiten die kloof louter via de eigen reserves. Dat is voorbij. Zeker drie van de vijf Vlaamse universiteiten gaan in hun investeringsplannen uit van de inbreng van extern kapitaal, zoals via een uitgifte van schuldbewijzen. Ze bestempelen dat als een "unicum", maar noodzakelijk om nog investeringen te kunnen doen.

Het is niet de eerste keer dat universiteiten in België privé-investeerders aanspreken. Eind vorig jaar haalde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 61 miljoen euro op via een uitgifte van obligaties die op Alternext, het minder gereglementeerde segment van Euronext, noteren. Dat was 11 miljoen euro meer dan verwacht. De VUB besteedt dat geld nu aan de bouw van het XY-complex.

Al vindt de Gentse beheerder Van den Berghe dat de overheid niet aan haar verplichtingen mag ontsnappen om zelf een extra inspanning te doen. "Al jaren krijgen we hetzelfde bedrag van de overheid. Privégeld ophalen doen we enkel als het moet. Het is ook tijd voor een overheidsinjectie", zegt hij in de krant. (Belga/NS)

In 2014 gaf de Vlaamse overheid 28,6 miljoen euro aan de vijf Vlaamse universiteiten voor de bouw of het onderhoud van aula's, restaurants of studentenkamers. Dat is ontoereikend. Volgens de recentste cijfers uit 2011 is er 123 miljoen euro nodig. Bovendien groeide het aantal studenten sindsdien alleen maar. Dat schrijft De Tijd. Jarenlang overbrugden de universiteiten die kloof louter via de eigen reserves. Dat is voorbij. Zeker drie van de vijf Vlaamse universiteiten gaan in hun investeringsplannen uit van de inbreng van extern kapitaal, zoals via een uitgifte van schuldbewijzen. Ze bestempelen dat als een "unicum", maar noodzakelijk om nog investeringen te kunnen doen. Het is niet de eerste keer dat universiteiten in België privé-investeerders aanspreken. Eind vorig jaar haalde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) 61 miljoen euro op via een uitgifte van obligaties die op Alternext, het minder gereglementeerde segment van Euronext, noteren. Dat was 11 miljoen euro meer dan verwacht. De VUB besteedt dat geld nu aan de bouw van het XY-complex. Al vindt de Gentse beheerder Van den Berghe dat de overheid niet aan haar verplichtingen mag ontsnappen om zelf een extra inspanning te doen. "Al jaren krijgen we hetzelfde bedrag van de overheid. Privégeld ophalen doen we enkel als het moet. Het is ook tijd voor een overheidsinjectie", zegt hij in de krant. (Belga/NS)