"Je kan niet de boter willen en het geld van de boter." Dat zegt premier Charles Michel drie dagen na het resultaat van het brexit-referendum in een interview met Het Laatste Nieuws. Volgens de Belgische premier is er geen weg terug voor de Britten, en moet er snel werk worden gemaakt van de brexit.

"Ik ben niet rancuneus, maar we moeten de Britten snel laten voelen dat ze een pyrrusoverwinning hebben geboekt", benadrukt Michel, die voor een 'snelle boedelscheiding' pleit.

Michel is het overigens niet eens met Europees Commissievoorzitter Juncker, die verklaard heeft dat de 1.600 Europese ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk in Brussel kunnen blijven werken. "Vanaf nu tellen voor mij alleen nog de Belgische en Europese belangen, niet meer de Britse. En er is geen weg terug. Ze moeten inzien dat ze een dramatische keuze gemaakt hebben voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en niet voor die van de Europese Unie", verduidelijkt hij in het interview met de krant.

Daarmee wijkt de Belgische premier ook af van de veeleer milde toon die Vlaams minister-president Geert Bourgeois eerder gezet heeft. Bourgeois en zijn partij - N-VA - pleiten namelijk voor een zachte brexit om de export naar het Verenigd Koninkrijk niet te schaden.

"Ik weet niet wat N-VA daarmee bedoelt, maar uiteraard moeten we aan onze economie denken", stelt de premier. Michel heeft iets anders in petto. Hij wil een campagne - 'Welcome to Belgium' genaamd - opstarten om Britse bedrijven die zich bedreigd voelen door de brexit, naar België te lokken. 'Een ondernemersvriendelijke regering in het hart van de Europese Unie' moet die lokroep vervolgens in goede banen leiden.

Het is de bedoeling dat de regering zich nog deze week over de reclamecampagne buigt om die al dan niet goed te keuren. (BO)

"Je kan niet de boter willen en het geld van de boter." Dat zegt premier Charles Michel drie dagen na het resultaat van het brexit-referendum in een interview met Het Laatste Nieuws. Volgens de Belgische premier is er geen weg terug voor de Britten, en moet er snel werk worden gemaakt van de brexit."Ik ben niet rancuneus, maar we moeten de Britten snel laten voelen dat ze een pyrrusoverwinning hebben geboekt", benadrukt Michel, die voor een 'snelle boedelscheiding' pleit.Michel is het overigens niet eens met Europees Commissievoorzitter Juncker, die verklaard heeft dat de 1.600 Europese ambtenaren uit het Verenigd Koninkrijk in Brussel kunnen blijven werken. "Vanaf nu tellen voor mij alleen nog de Belgische en Europese belangen, niet meer de Britse. En er is geen weg terug. Ze moeten inzien dat ze een dramatische keuze gemaakt hebben voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en niet voor die van de Europese Unie", verduidelijkt hij in het interview met de krant.Daarmee wijkt de Belgische premier ook af van de veeleer milde toon die Vlaams minister-president Geert Bourgeois eerder gezet heeft. Bourgeois en zijn partij - N-VA - pleiten namelijk voor een zachte brexit om de export naar het Verenigd Koninkrijk niet te schaden."Ik weet niet wat N-VA daarmee bedoelt, maar uiteraard moeten we aan onze economie denken", stelt de premier. Michel heeft iets anders in petto. Hij wil een campagne - 'Welcome to Belgium' genaamd - opstarten om Britse bedrijven die zich bedreigd voelen door de brexit, naar België te lokken. 'Een ondernemersvriendelijke regering in het hart van de Europese Unie' moet die lokroep vervolgens in goede banen leiden.Het is de bedoeling dat de regering zich nog deze week over de reclamecampagne buigt om die al dan niet goed te keuren. (BO)