Dankzij de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx is de kapitaalpositie flink verstevigd, terwijl het bedrijf ruimte heeft om een verdere daling van de rente te kunnen doorstaan. Eerder dit jaar mislukten onderhandelingen over een toenadering tussen bpost en PostNL.

Sinds de afsplitsing van TNT in 2011 hebben beleggers nog geen dividend ontvangen, omdat PostNL kampte met een negatief eigen vermogen. PostNL meldde maandag verder dat zijn omzet vorig kwartaal is gestabiliseerd op 824 miljoen euro. De onderliggende operationele winst ging met ruim een kwart omlaag naar 47 miljoen euro.

Groei dankzij online shoppen

Onder de streep ontstond een nettowinst van 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. De postmarkt in Nederland kromp vorig kwartaal met 7,6 procent, waardoor de afname in het brievenverkeer voor heel 2016 op circa 9 procent kwam. Daar stond een groei van 16 procent op het gebied van pakketbezorging tegenover.

Hier blijft PostNL profiteren van de groei van het winkelen via internet. De buitenlandse activiteiten leverden PostNL op operationeel vlak afgelopen kwartaal winst noch verlies op, na een plus van 5 miljoen euro vorig jaar. Hier voorziet het bedrijf in de komende maanden echter herstel, stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen. PostNL hield vast aan zijn eerder uitgesproken winstverwachtingen voor 2016 en de periode tot 2020. (Belga/NS)

Dankzij de overname van voormalig zusterbedrijf TNT door FedEx is de kapitaalpositie flink verstevigd, terwijl het bedrijf ruimte heeft om een verdere daling van de rente te kunnen doorstaan. Eerder dit jaar mislukten onderhandelingen over een toenadering tussen bpost en PostNL.Sinds de afsplitsing van TNT in 2011 hebben beleggers nog geen dividend ontvangen, omdat PostNL kampte met een negatief eigen vermogen. PostNL meldde maandag verder dat zijn omzet vorig kwartaal is gestabiliseerd op 824 miljoen euro. De onderliggende operationele winst ging met ruim een kwart omlaag naar 47 miljoen euro. Onder de streep ontstond een nettowinst van 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. De postmarkt in Nederland kromp vorig kwartaal met 7,6 procent, waardoor de afname in het brievenverkeer voor heel 2016 op circa 9 procent kwam. Daar stond een groei van 16 procent op het gebied van pakketbezorging tegenover. Hier blijft PostNL profiteren van de groei van het winkelen via internet. De buitenlandse activiteiten leverden PostNL op operationeel vlak afgelopen kwartaal winst noch verlies op, na een plus van 5 miljoen euro vorig jaar. Hier voorziet het bedrijf in de komende maanden echter herstel, stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen. PostNL hield vast aan zijn eerder uitgesproken winstverwachtingen voor 2016 en de periode tot 2020. (Belga/NS)