Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen.

Nederlands proces verder ontwikkelen

Indien de onderhandelingen slagen, is het de bedoeling een nieuwe FDCA-fabriek te bouwen bij BASF in Antwerpen. Om welke investeringen het gaat en hoeveel banen de fabriek zou opleveren, is nog niet duidelijk, aldus een BASF-woordvoerster.

De joint venture, waarover een intentieverklaring is ondertekend, gaat gebruikmaken van YXY, een proces dat door het Nederlandse bedrijf is ontwikkeld. Avantium heeft al een testfabriek in het Nederlandse Geleen. "Het is de bedoeling dit proces verder te ontwikkelen en een referentiefabriek voor de productie van FDCA met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen", aldus beide bedrijven in een mededeling. De joint venture moet een toonaangevende speler op de wereldmarkt voor FDCA en PEF worden.

PEF is een nieuwe hoogwaardige kunststof gemaakt van plantaardige industriële suikers. PEF is 100 procent recycleerbaar. Er kunnen uiteenlopende producten van worden gemaakt, gaande van vele soorten plastic flessen en verpakkingen tot kunststofvezels. (Belga/NS)

Furaandicarbonzuur is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen. Indien de onderhandelingen slagen, is het de bedoeling een nieuwe FDCA-fabriek te bouwen bij BASF in Antwerpen. Om welke investeringen het gaat en hoeveel banen de fabriek zou opleveren, is nog niet duidelijk, aldus een BASF-woordvoerster. De joint venture, waarover een intentieverklaring is ondertekend, gaat gebruikmaken van YXY, een proces dat door het Nederlandse bedrijf is ontwikkeld. Avantium heeft al een testfabriek in het Nederlandse Geleen. "Het is de bedoeling dit proces verder te ontwikkelen en een referentiefabriek voor de productie van FDCA met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen", aldus beide bedrijven in een mededeling. De joint venture moet een toonaangevende speler op de wereldmarkt voor FDCA en PEF worden. PEF is een nieuwe hoogwaardige kunststof gemaakt van plantaardige industriële suikers. PEF is 100 procent recycleerbaar. Er kunnen uiteenlopende producten van worden gemaakt, gaande van vele soorten plastic flessen en verpakkingen tot kunststofvezels. (Belga/NS)