Een groot aantal piloten van de lowcostluchtvaartmaatschappij Ryanair vindt dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij.

Dat blijkt uit een enquête van de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanair-vliegers. In totaal werden ruim 1.000 gezagvoerders en copiloten ondervraagd, meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte liefst 94 procent voor nader onderzoek.

De piloten hekelen het gebrek aan transparantie bij Ryanair, en 67 procent van de piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne 'vertrouwelijke' rapportagesysteem van Ryanair melden. De piloten deinzen ervoor terug om zorgen en kritiek te uiten bij hun werkgever.

Het bedrijf zelf, dat de vakorganisatie niet eens erkent, blijkt in ieder geval niet onder de indruk van de enquëte. Ryanair liet weten dat de RPG 'elke vorm van onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid' mist. Volgens de werkgever kadert het onderzoek binnen een 25-jarige 'vruchteloze' campagne om als vakbond erkend te worden bij Ryanair.

De IAA (Irish Aviation Authority) liet in een reactie al weten dat Ryanair voldoet aan de Europese en internationale regelgeving, en dat elke werknemer een vertrouwelijk rapport over eventuele veiligheidsproblemen kan melden via de openbare website van Ryanair. (Reuters/BO)

Een groot aantal piloten van de lowcostluchtvaartmaatschappij Ryanair vindt dat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een onderzoek moet starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij.Dat blijkt uit een enquête van de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanair-vliegers. In totaal werden ruim 1.000 gezagvoerders en copiloten ondervraagd, meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte liefst 94 procent voor nader onderzoek. De piloten hekelen het gebrek aan transparantie bij Ryanair, en 67 procent van de piloten liet weten dat zij problemen met veiligheid liever niet via het interne 'vertrouwelijke' rapportagesysteem van Ryanair melden. De piloten deinzen ervoor terug om zorgen en kritiek te uiten bij hun werkgever. Het bedrijf zelf, dat de vakorganisatie niet eens erkent, blijkt in ieder geval niet onder de indruk van de enquëte. Ryanair liet weten dat de RPG 'elke vorm van onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid' mist. Volgens de werkgever kadert het onderzoek binnen een 25-jarige 'vruchteloze' campagne om als vakbond erkend te worden bij Ryanair.De IAA (Irish Aviation Authority) liet in een reactie al weten dat Ryanair voldoet aan de Europese en internationale regelgeving, en dat elke werknemer een vertrouwelijk rapport over eventuele veiligheidsproblemen kan melden via de openbare website van Ryanair. (Reuters/BO)