Philips wijst op kwetsbaarheid financiële markten

© reuters

Philips verwacht dat zijn resultaten de komende maanden verbeteren, maar is daarbij bezorgd over de grote onrust op de financiële markten. Dat meldt het Nederlandse technologiebedrijf bij de publicatie van de kwartaalresultaten.

Philips zag de omzet in het eerste kwartaal van 2016 met 2 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, naar 5,86 miljard euro.

Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 43 miljoen euro naar 544 miljoen euro. De nettowinst nam toe met 274 miljoen naar 431 miljoen euro. Dat kwam onder meer door de schadevergoeding die Philips ontving van het Japanse Funai.

Het concern wijst in een toelichting op de kwetsbaarheid van de financiële markten, die door alle politieke en economische onrust onder hoogspanning staan.

Onder meer macro-economische en politieke gebeurtenissen als de brexit, terreuraanslagen en de Amerikaanse verkiezingen vergroten volgens Philips de onzekerheid op de markten. Topman Frans van Houten vreest voor nadelige gevolgen voor de nog lopende verkoop van Philips Lighting en de verwachte verkoop van het samengevoegde lichtonderdeel Lumileds.

Dat kan de timing en de opbrengsten van geplande verkopen onder druk zetten, waarschuwt topman Frans van Houten. (Belga/DFT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content