Pfizer telt 160 miljard euro neer voor botox-producent Allergan

© reuters

Het farmabedrijf Pfizer neemt botox-producent Allergan over voor 160 miljard dollar. Daar mee is de fusie tot het grootste geneesmiddelenbedrijf ter wereld in de maak.

Pfizer is onder meer de producent van Viagra. Allergan is vooral bekend voor zijn Botox-productie.

Concreet krijgen de aandeelhouders van Allergan, dat zijn zetel in Dublin heeft, 11,3 aandelen van het gecombineerde bedrijf per aandeel Allergan.

Aandeelhouders van Pfizer krijgen een nieuw aandeel per aandeel Pfizer dat ze bezitten.

Door de fusie ontstaat het grootste geneesmiddelenbedrijf ter wereld, toch wat de verkoopcijfers betreft.

Pfizer verwacht dat het door de fusie de eerste drie jaar tot 2 miljard dollar zal kunnen besparen.

Interessant belastingtarief

De overname ofte fusie – de grootste farmadeal ooit – is volgens analisten mee ingegeven door de mogelijkheid die de fusie biedt aan Pfizer om het hoofdkantoor te verkassen naar Dublin en zo hoge Amerikaanse belastingtarieven te ontlopen.

Concreet betekent dit dat de winst van de nieuwe onderneming onderworpen wordt aan een vennootschapsbelasting van 12,5 procent, veel lager dan de 35 procent waaraan Pfizer momenteel onderworpen wordt in de Verenigde Staten.

Overigens maakte Pfizer vorig jaar de Britse groep AstraZeneca nog het hof, maar dat bod werd afgewezen met het argument dat het bedrijf ondergewaardeerd werd.

In de VS overweegt het ministerie van Financiën – bezorgd over het dreigende verlies aan belastinginkomsten – stappen te nemen om dergelijke deals zoals die van Pfizer-Allergan te bufferen, maar experts gaan ervan uit dat de inspanningen van het Amerikaanse ministerie van Financiën niet zullen volstaan om te voorkomen dat Pfizer zijn hoofdzetel verhuist naar Dublin.

Verwacht wordt dat de transactie in de tweede helft van 2016 wordt afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de autoriteiten in de VS en Europa.

(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content