Beursvennootschap Petercam bevestigt dat het van de Franse marktautoriteit Autorité des Marchés Financiers een sanctie heeft gekregen na een onderzoek wegens vermoedelijke koersmanipulatie. Petercam gaat niet in beroep, maar zegt dat het nooit de bedoeling was de koers te beïnvloeden.

"Gewettigde order"

Petercam kreeg een boete opgelegd van de marktautoriteit en moet 300.000 euro boete betalen. Ook een fondsbeheerder en een trader van Petercam moeten een boete betalen van respectelijk 40.000 euro en 30.000 euro. "Hoewel Petercam van mening blijft dat dat de orders in kwestie gewettigd waren, zal het niet in beroep gaan zodat het deze zaak kan afsluiten", reageert Petercam op de sanctie.

Op de laatste handelsdag van 2011 voerde een beheerder van een gespecialiseerd landbouwfonds twee orders in voor aandelen van de vrij illiquide Franse voedings- en plantagebedrijven, Naturex en SIPH. De aankooporders vertegenwoordigden een belangrijk deel van de daghandel. De orders waren sowieso verdacht omdat ze werden ingevoerd zonder limietprijs, meent De Tijd. Beide aandelen sloten de laatste dag van 2011 af met een winst van 8 procent. Het fonds kon zo met betere jaarprestaties uitpakken.

De sanctiecommissie van de Franse beursautoriteit Autorité des Marchés Financiers (AMF) beschikt ook over bezwarende geluidsfragmenten. Daarin geeft een trader van Petercam onomwonden toe dat een koersstijging de bedoeling is. Volgens de sanctiecommissie wilde Petercam de prestaties van de fondsen opfleuren.

(Belga/RR/NS)

Beursvennootschap Petercam bevestigt dat het van de Franse marktautoriteit Autorité des Marchés Financiers een sanctie heeft gekregen na een onderzoek wegens vermoedelijke koersmanipulatie. Petercam gaat niet in beroep, maar zegt dat het nooit de bedoeling was de koers te beïnvloeden.Petercam kreeg een boete opgelegd van de marktautoriteit en moet 300.000 euro boete betalen. Ook een fondsbeheerder en een trader van Petercam moeten een boete betalen van respectelijk 40.000 euro en 30.000 euro. "Hoewel Petercam van mening blijft dat dat de orders in kwestie gewettigd waren, zal het niet in beroep gaan zodat het deze zaak kan afsluiten", reageert Petercam op de sanctie.Op de laatste handelsdag van 2011 voerde een beheerder van een gespecialiseerd landbouwfonds twee orders in voor aandelen van de vrij illiquide Franse voedings- en plantagebedrijven, Naturex en SIPH. De aankooporders vertegenwoordigden een belangrijk deel van de daghandel. De orders waren sowieso verdacht omdat ze werden ingevoerd zonder limietprijs, meent De Tijd. Beide aandelen sloten de laatste dag van 2011 af met een winst van 8 procent. Het fonds kon zo met betere jaarprestaties uitpakken. De sanctiecommissie van de Franse beursautoriteit Autorité des Marchés Financiers (AMF) beschikt ook over bezwarende geluidsfragmenten. Daarin geeft een trader van Petercam onomwonden toe dat een koersstijging de bedoeling is. Volgens de sanctiecommissie wilde Petercam de prestaties van de fondsen opfleuren. (Belga/RR/NS)