Michel Bovy, de algemeen directeur van HR Rail (de personeelsdienst van de NMBS) en voormalig algemeen voorzitter bij ACV-Transcom, reageert donderdag 'ontsteld' en 'bijzonder verrast' op de voor 30 juni aangekondigde spoorstaking.

"HR Rail heeft tijdens de vergaderingen op 20 en 25 juni nochtans verregaande garanties gegeven die tegemoetkomen aan de eisen van de organisaties", meldt de personeelsdienst in een persmededeling.

Aanwervingen

Volgens HR Rail werden, met het oog op onder andere de vervanging van 300 treinbestuurders, in 2013 515 treinbestuurders aangeworven voor hun opleiding. "Dit jaar werden tevens al 246 treinbestuurders aangeworven die momenteel opgeleid worden en effectief ingezet worden in 2015. Voor de vervanging van 215 voorziene pensioneringen van treinbegeleiders in 2014, zullen er tegen begin september 218 aanwervingen gebeurd zijn. In 2013 werden meer dan 2.000 medewerkers aangeworven. Het totale voorziene aantal aanwervingen voor 2014 is 1.800."

53 vrije dagen

"De problematiek van de niet-opgenomen vrije dagen is niet nieuw", klinkt het voorts. Het personeel beschikt naast de wettelijke zon-, feest- en compensatiedagen, volgens HR Rail gemiddeld over 53 vrije dagen die naar eigen keuze kunnen worden opgenomen. "Een groot aantal personeelsleden koos ervoor een aantal dagen op te sparen, met de bedoeling die op te nemen tegen het loopbaaneinde. Dit kan oplopen tot 35 dagen per personeelslid. Het feit dat de dagen vrij kunnen genomen worden, leidt tot een concentratie van aanvragen tijdens vakantieperiodes, wat effectief operationeel en plaatselijk tot problemen kan leiden."

De spoorstaking werd donderdag officieel aangekondigd door de socialistische vakbond ACOD. ACV Transcom beslist vrijdag of ze deelneemt aan de stakingsactie.

Michel Bovy, de algemeen directeur van HR Rail (de personeelsdienst van de NMBS) en voormalig algemeen voorzitter bij ACV-Transcom, reageert donderdag 'ontsteld' en 'bijzonder verrast' op de voor 30 juni aangekondigde spoorstaking. "HR Rail heeft tijdens de vergaderingen op 20 en 25 juni nochtans verregaande garanties gegeven die tegemoetkomen aan de eisen van de organisaties", meldt de personeelsdienst in een persmededeling. AanwervingenVolgens HR Rail werden, met het oog op onder andere de vervanging van 300 treinbestuurders, in 2013 515 treinbestuurders aangeworven voor hun opleiding. "Dit jaar werden tevens al 246 treinbestuurders aangeworven die momenteel opgeleid worden en effectief ingezet worden in 2015. Voor de vervanging van 215 voorziene pensioneringen van treinbegeleiders in 2014, zullen er tegen begin september 218 aanwervingen gebeurd zijn. In 2013 werden meer dan 2.000 medewerkers aangeworven. Het totale voorziene aantal aanwervingen voor 2014 is 1.800." 53 vrije dagen"De problematiek van de niet-opgenomen vrije dagen is niet nieuw", klinkt het voorts. Het personeel beschikt naast de wettelijke zon-, feest- en compensatiedagen, volgens HR Rail gemiddeld over 53 vrije dagen die naar eigen keuze kunnen worden opgenomen. "Een groot aantal personeelsleden koos ervoor een aantal dagen op te sparen, met de bedoeling die op te nemen tegen het loopbaaneinde. Dit kan oplopen tot 35 dagen per personeelslid. Het feit dat de dagen vrij kunnen genomen worden, leidt tot een concentratie van aanvragen tijdens vakantieperiodes, wat effectief operationeel en plaatselijk tot problemen kan leiden."De spoorstaking werd donderdag officieel aangekondigd door de socialistische vakbond ACOD. ACV Transcom beslist vrijdag of ze deelneemt aan de stakingsactie.