Marc Coucke en zijn zakenpartners verkochten Omega Pharma, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Nazareth, in 2015 voor 3,8 miljard euro aan Perrigo, inclusief 1,3 miljard euro schulden. De Amerikanen vonden echter dat de boeken van Omega Pharma voor de verkoop werden opgesmukt op een manier die niet door de beugel kan. Perrigo eiste 1,9 miljard euro van Coucke en zijn partners. Coucke sprak van 'Amerikaanse toestanden' en diende een tegenclaim in.

Het arbitragecentrum Cepani sprak zich vrijdag uit over het geschil. Volgens Perrigo bevestigt het arbitragecentrum nu dat Coucke en co bij de verkoop van Omega Pharma in 2015 'bewust belangrijke informatie verborgen hebben gehouden' en het bedrijf 'met opzet misleid werd door verscheidene frauduleuze handelingen en verzuim'.

Het arbitragecentrum wees Perrigo onder meer een schadevergoeding van 266 miljoen euro toe, aan te vullen met intresten, en een onkostenvergoeding van 19,4 miljoen euro.

Perrigo schat dat het in totaal zowat 350 miljoen euro moet ontvangen, meldt het maandag in een mededeling gericht aan de Amerikaanse beursautoriteit. Dat bedrag moet binnen de dertig dagen na de uitspraak betaald zijn, klinkt het.

Perrigo zal naar eigen zeggen 'alle noodzakelijke stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het de geschatte 350 miljoen euro volledig en zonder vertraging krijgt'.

Als dat niet gebeurt, dreigt Perrigo ermee beslag te laten leggen op activa van Coucke en co.

Reactie Holdco: 'Verrast en teleurgesteld'

Holdco, dat onder meer de investeringsmaatschappij Waterland vertegenwoordigt en enkele jaren geleden 48 procent van de aandelen van Omega Pharma heeft verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, is "verrast en teleurgesteld" door de arbitragebeslissing van afgelopen vrijdag in het geschil met Perrigo. In een persbericht zegt Holdco dat het ervan overtuigd blijft te goeder trouw te hebben gehandeld bij de verkoop van Omega Pharma.

'Professionele integriteit is voor ons van essentieel belang en wij voeren al onze transacties en investeringen op de meest professionele wijze uit, daarbij gesteund door externe expert adviseurs', klinkt het.

Holdco vindt dat er 'geen duidelijke winnaar of verliezer' is in dit geschil. De investeringsmaatschappijen wijzen erop dat het arbitragecentrum slechts een deel van de claims en een fractie van het door Perrigo gevorderde bedrag heeft toegewezen. 'De vergoeding toegekend door het arbitraal college bedraagt ongeveer 15 procent van het door Perrigo geclaimde bedrag en ongeveer 7 procent van de totale waarde van de transactie', klinkt het.

Aangezien het om een arbitragezaak gaat, waarbij de verschillende partijen gehouden zijn tot strikte discretie, wil Holdco geen verdere commentaar kwijt: 'We kijken ernaar uit om dit geschil af te sluiten'.

Marc Coucke en zijn zakenpartners verkochten Omega Pharma, met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Nazareth, in 2015 voor 3,8 miljard euro aan Perrigo, inclusief 1,3 miljard euro schulden. De Amerikanen vonden echter dat de boeken van Omega Pharma voor de verkoop werden opgesmukt op een manier die niet door de beugel kan. Perrigo eiste 1,9 miljard euro van Coucke en zijn partners. Coucke sprak van 'Amerikaanse toestanden' en diende een tegenclaim in.Het arbitragecentrum Cepani sprak zich vrijdag uit over het geschil. Volgens Perrigo bevestigt het arbitragecentrum nu dat Coucke en co bij de verkoop van Omega Pharma in 2015 'bewust belangrijke informatie verborgen hebben gehouden' en het bedrijf 'met opzet misleid werd door verscheidene frauduleuze handelingen en verzuim'. Het arbitragecentrum wees Perrigo onder meer een schadevergoeding van 266 miljoen euro toe, aan te vullen met intresten, en een onkostenvergoeding van 19,4 miljoen euro. Perrigo schat dat het in totaal zowat 350 miljoen euro moet ontvangen, meldt het maandag in een mededeling gericht aan de Amerikaanse beursautoriteit. Dat bedrag moet binnen de dertig dagen na de uitspraak betaald zijn, klinkt het.Perrigo zal naar eigen zeggen 'alle noodzakelijke stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het de geschatte 350 miljoen euro volledig en zonder vertraging krijgt'. Als dat niet gebeurt, dreigt Perrigo ermee beslag te laten leggen op activa van Coucke en co.Holdco, dat onder meer de investeringsmaatschappij Waterland vertegenwoordigt en enkele jaren geleden 48 procent van de aandelen van Omega Pharma heeft verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, is "verrast en teleurgesteld" door de arbitragebeslissing van afgelopen vrijdag in het geschil met Perrigo. In een persbericht zegt Holdco dat het ervan overtuigd blijft te goeder trouw te hebben gehandeld bij de verkoop van Omega Pharma.'Professionele integriteit is voor ons van essentieel belang en wij voeren al onze transacties en investeringen op de meest professionele wijze uit, daarbij gesteund door externe expert adviseurs', klinkt het.Holdco vindt dat er 'geen duidelijke winnaar of verliezer' is in dit geschil. De investeringsmaatschappijen wijzen erop dat het arbitragecentrum slechts een deel van de claims en een fractie van het door Perrigo gevorderde bedrag heeft toegewezen. 'De vergoeding toegekend door het arbitraal college bedraagt ongeveer 15 procent van het door Perrigo geclaimde bedrag en ongeveer 7 procent van de totale waarde van de transactie', klinkt het. Aangezien het om een arbitragezaak gaat, waarbij de verschillende partijen gehouden zijn tot strikte discretie, wil Holdco geen verdere commentaar kwijt: 'We kijken ernaar uit om dit geschil af te sluiten'.