Dat schrijft De Tijd woensdag.

De nieuwe regels zijn het gevolg van een arrest van het Europees Hof van Justitie over een vrachtwagenchauffeur met standplaats in Duitsland, die in dienst was van een Luxemburgse werkgever. Het Hof besliste dat voor de chauffeur de arbeidsvoorwaarden gelden van de plaats waar hij werkt. Peeters' wetsontwerp zet die Europese regels om in Belgisch recht.

Buitenlandse bedrijven moeten hun buitenlandse chauffeurs dus betalen aan de Belgische voorwaarden en moeten rekening houden met de Belgische arbeidsmarktregels. "Het wetsontwerp zal een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen de sociale dumping en het zal de eerlijke concurrentie in de transportsector bevorderen", zegt Peeters.

Febetra, de belangenorganisatie van de transportsector, is blij met het initiatief van Peeters maar waarschuwt tegelijk voor overspannen verwachtingen. "De chauffeurs moeten zelf naar het gerecht stappen. Het is dus geen automatisme", klinkt het. Bovendien blijven ook de hoge loonkosten een probleem in de strijd tegen oneerlijke concurrentie. ( Belga/JH)

Dat schrijft De Tijd woensdag.De nieuwe regels zijn het gevolg van een arrest van het Europees Hof van Justitie over een vrachtwagenchauffeur met standplaats in Duitsland, die in dienst was van een Luxemburgse werkgever. Het Hof besliste dat voor de chauffeur de arbeidsvoorwaarden gelden van de plaats waar hij werkt. Peeters' wetsontwerp zet die Europese regels om in Belgisch recht. Buitenlandse bedrijven moeten hun buitenlandse chauffeurs dus betalen aan de Belgische voorwaarden en moeten rekening houden met de Belgische arbeidsmarktregels. "Het wetsontwerp zal een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen de sociale dumping en het zal de eerlijke concurrentie in de transportsector bevorderen", zegt Peeters. Febetra, de belangenorganisatie van de transportsector, is blij met het initiatief van Peeters maar waarschuwt tegelijk voor overspannen verwachtingen. "De chauffeurs moeten zelf naar het gerecht stappen. Het is dus geen automatisme", klinkt het. Bovendien blijven ook de hoge loonkosten een probleem in de strijd tegen oneerlijke concurrentie. ( Belga/JH)