Het overnameverbod was een van de voorwaarden waaronder staatssteun aan de bank werd goedgekeurd.

ABN Amro mag geen belang opbouwen van meer dan 5 procent in een andere onderneming. Volgens het EU-hof heeft het verbod als doel om er voor te zorgen dat ABN Amro haar financiële middelen gebruikt om de staatssteun terug te betalen, vooraleer er nieuwe overnames worden gedaan.

Volgens ABN Amro schendt het verbod onder meer het beginsel van gelijke behandeling omdat het aanzienlijk strenger is in vergelijking met andere verboden die de commissie heeft opgelegd. Bovendien stelt de bank dat de staatssteun er niet is gekomen omdat er buitensporige risico's zijn genomen. Het overnameverbod wordt door de bank daarom als veel te zwaar beschouwd.

Daarnaast vindt ABN Amro dat de duur van het verbod van minimaal 3 jaar tot maximaal 5 jaar te lang is. Maar het EU-hof wees ook dit bezwaar van de hand.

ABN Amro liet al weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak en die te bestuderen. De bank kan nog in beroep gaan als ze dat wil (Belga/BO)

Het overnameverbod was een van de voorwaarden waaronder staatssteun aan de bank werd goedgekeurd. ABN Amro mag geen belang opbouwen van meer dan 5 procent in een andere onderneming. Volgens het EU-hof heeft het verbod als doel om er voor te zorgen dat ABN Amro haar financiële middelen gebruikt om de staatssteun terug te betalen, vooraleer er nieuwe overnames worden gedaan. Volgens ABN Amro schendt het verbod onder meer het beginsel van gelijke behandeling omdat het aanzienlijk strenger is in vergelijking met andere verboden die de commissie heeft opgelegd. Bovendien stelt de bank dat de staatssteun er niet is gekomen omdat er buitensporige risico's zijn genomen. Het overnameverbod wordt door de bank daarom als veel te zwaar beschouwd. Daarnaast vindt ABN Amro dat de duur van het verbod van minimaal 3 jaar tot maximaal 5 jaar te lang is. Maar het EU-hof wees ook dit bezwaar van de hand. ABN Amro liet al weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak en die te bestuderen. De bank kan nog in beroep gaan als ze dat wil (Belga/BO)