Overnames voor Vanerum in Frankrijk en Denemarken

De schoolmeubilairproducent Vanerum is het Belgische klaslokaal ontgroeid. Na de VS koopt het familiebedrijf uit Diest ook productiecapaciteit in Frankrijk en Scandinavië. En daar houdt het voor topman Gert Van Erum lang niet op.

“Ik zou het bedrijf heel graag nog een stap hoger brengen. Hoe sneller, hoe liever. We kunnen in Europa marktleider worden en misschien uitgroeien tot een van de sterke partijen in de wereld”, zegt Van Erum.

Vanerum, met ruim 60 procent de onbetwiste marktleider in België, zette twee jaar geleden de stap naar de VS via de overname van StelterPartners. Dat werd opgericht door Jim Stelter, een voormalige topman van de Amerikaanse meubelfabrikant Steelcase. Nu heeft Van Erum opnieuw aangeklopt bij Steelcase voor de overname van twee productievestigingen en verkooppunten van Polyvision, een dochterbedrijf van Steelcase, in het Franse Valenciennes en het Deense Odense. Dat laatste moet de sleutel worden tot heel Scandinavië.

Zowel Frankrijk als Scandinavië was een vrijwel blinde vlek op de kaart van Vanerum, dat door de nieuwe overname zijn omzet over 2011 met 15 miljoen euro ziet aandikken tot een kleine 80 miljoen. Het aantal werknemers stijgt tot bijna 400. De overnameprijs wil Van Erum niet kwijt.

De overnames in de VS, Frankrijk en Denemarken hebben de ambitie van Van Erum nog lang niet gestild. In Europa wil hij vooral in Duitsland veel meer aan de slag, mede omdat het de toegangspoort vormt tot de aantrekkelijke Poolse markt. Ook het Verenigd Koninkrijk lonkt, omdat er veel en goed wordt geïnvesteerd in onderwijs, zegt Van Erum.

Bovendien werd eerder dit jaar een veelbelovend contract binnengehaald in Abu Dhabi, een mooi visitekaartje voor het hele Midden-Oosten. Het potentieel is er enorm, en dan spreek ik zelfs nog niet over Qatar of Saoedi-Arabië. Alleen al in Saoedi-Arabië wordt de komende drie jaar 200 miljard dollar uitgegeven aan nieuwe onderwijsgebouwen.”

“Hoe sneller we naar het Midden-Oosten kunnen, hoe beter”, zegt Van Erum. En als we heel snel willen gaan, zou een kapitaaloperatie het komende jaar moeten gebeuren. Ik zou ineens willen doorgaan. Binnen vijf jaar kunnen we zeker naar 150 à 200 miljoen euro omzet gaan als we dat willen.”

Of het ook ooit tot een beursgang komt, kan Van Erum niet zeggen. “Ik sluit niets uit, maar het is voorlopig ver van mijn bed. Het is er nu ook niet bepaald het beste klimaat voor.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content