Als AB InBev Grupo Modelo koopt, dan worden de pintjes in de Verenigde Staten duurder, en er komen minder nieuwigheden op de markt. Dat vindt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het start een rechtszaak tegen de overname.

In een persbericht motiveert het ministerie zijn demarche. Vorig jaar gaven de Amerikanen 80 miljard dollar uit aan bier. "Gezien de grootte van de biermarkt kan zelfs een kleine prijsverhoging leiden tot een schade van miljarden dollars bij de consument", noteert het persbericht.

Volgens het ministerie van justitie staan AB InBev en Grupo Modelo voor 46 procent van de omzet van de totale Amerikaanse biermarkt. Corona Extra van Grupo Modelo is het leidende importmerk, Bud Light van AB InBev is het meest gedronken (binnenlandse) bier. Met de rechtszaak wil het ministerie ervoor zorgen dat Grupo Modelo, na marktleider AB InBev en het nummer twee MillerCoors, de derde grootste brouwer, een belangrijke concurrent kan blijven op de Amerikaanse markt.

Volgens het ministerie kan dat niet via de overname. Want vandaag is AB InBev de prijszetter in de markt. MillerCoors en de andere brouwers volgen dan meestal de prijsverhogingen. Maar het Mexicaanse Grupo Modelo deed dat niet. Integendeel, het voerde een "agressieve" prijszetting, waardoor AB InBev zijn prijzen zelfs moest doen dalen. Die belangrijke concurrentiepositie komt dus in het gedrang, indien de Mexicaanse brouwer volledig zou worden opgeslokt door AB InBev.

AB InBev had voorgesteld om de import in de VS te laten gebeuren door de invoerder Constellation Brands. Die heeft tot vandaag een 50-50 joint venture met Grupo Modelo voor de invoer van de Grupo Modelo bieren in de Verenigde Staten. Maar volgens het ministerie is de overheveling van de invoeractiviteiten naar Constellation Brands onvoldoende. Want indien Grupo Modelo volledig wordt overgenomen door AB InBev, zal die voortaan (onrechtstreeks), vanuit Mexico, het invoer- en prijzenbeleid van Grupo Modelo in de Verenigde Staten bepalen. Met volgens het ministerie dus duurdere pintjes tot gevolg.

Wolfgang Riepl

Als AB InBev Grupo Modelo koopt, dan worden de pintjes in de Verenigde Staten duurder, en er komen minder nieuwigheden op de markt. Dat vindt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het start een rechtszaak tegen de overname. In een persbericht motiveert het ministerie zijn demarche. Vorig jaar gaven de Amerikanen 80 miljard dollar uit aan bier. "Gezien de grootte van de biermarkt kan zelfs een kleine prijsverhoging leiden tot een schade van miljarden dollars bij de consument", noteert het persbericht. Volgens het ministerie van justitie staan AB InBev en Grupo Modelo voor 46 procent van de omzet van de totale Amerikaanse biermarkt. Corona Extra van Grupo Modelo is het leidende importmerk, Bud Light van AB InBev is het meest gedronken (binnenlandse) bier. Met de rechtszaak wil het ministerie ervoor zorgen dat Grupo Modelo, na marktleider AB InBev en het nummer twee MillerCoors, de derde grootste brouwer, een belangrijke concurrent kan blijven op de Amerikaanse markt. Volgens het ministerie kan dat niet via de overname. Want vandaag is AB InBev de prijszetter in de markt. MillerCoors en de andere brouwers volgen dan meestal de prijsverhogingen. Maar het Mexicaanse Grupo Modelo deed dat niet. Integendeel, het voerde een "agressieve" prijszetting, waardoor AB InBev zijn prijzen zelfs moest doen dalen. Die belangrijke concurrentiepositie komt dus in het gedrang, indien de Mexicaanse brouwer volledig zou worden opgeslokt door AB InBev. AB InBev had voorgesteld om de import in de VS te laten gebeuren door de invoerder Constellation Brands. Die heeft tot vandaag een 50-50 joint venture met Grupo Modelo voor de invoer van de Grupo Modelo bieren in de Verenigde Staten. Maar volgens het ministerie is de overheveling van de invoeractiviteiten naar Constellation Brands onvoldoende. Want indien Grupo Modelo volledig wordt overgenomen door AB InBev, zal die voortaan (onrechtstreeks), vanuit Mexico, het invoer- en prijzenbeleid van Grupo Modelo in de Verenigde Staten bepalen. Met volgens het ministerie dus duurdere pintjes tot gevolg. Wolfgang Riepl