De staking bij Belgocontrol, waardoor het Belgische luchtruim een goede week geleden een dag volledig plat lag, brachten de problemen bij de luchtverkeersleiding weer volop in de aandacht. Het overheidsbedrijf kampt al een hele tijd met financiële problemen.

De belangrijkste oorzaak is dat de vier regionale luchthavens (Oostende en Antwerpen in Vlaanderen, Charleroi en Luik in Wallonië) geen bijdrage betalen voor de diensten van Belgocontrol. Dat werd zo vastgelegd in een samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en de federale overheid in 1989.

Ondertussen zijn de regionale vliegvelden echter uitgegroeid tot volwaardige luchthavens met een grote passagierstrafiek. Belgocontrol loopt door de huidige regeling naar eigen zeggen elk jaar 20 miljoen euro mis. Nu het bedrijf van Europa de kosten niet meer deels mag recupereren via zogenaamde en route-activiteiten (bijdrages van vlietuigen die door het Belgisch luchtruim vliegen, maar niet landen), is de situatie niet langer houdbaar.

Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe is aan zet om met de gewesten te overleggen over een eventuele nieuwe regeling voor de financiering van Belgocontrol, zei Crevits in de commissie.

In mei dit jaar was daarover een interministerieel comité, maar sindsdien is er geen overleg meer gepleegd. Vlaanderen heeft daar ook geen initiatief toe genomen, want "in se is het huidige samenwerkingsakkoord goed voor de gewesten", aldus Crevits.

De woordvoerder van Schouppe meldt dat de staatssecretaris het dossier eerstdaags opnieuw op de tafel van de federale regering zal brengen. Hij wijst ook op de complexiteit van het dossier. Zowel de gewesten onderling als de federale regering verschillen van mening over hoe Belgocontrol gefinancierd moet worden. Het is aan Schouppe om die verschillende visies te proberen verzoenen.

De staking bij Belgocontrol, waardoor het Belgische luchtruim een goede week geleden een dag volledig plat lag, brachten de problemen bij de luchtverkeersleiding weer volop in de aandacht. Het overheidsbedrijf kampt al een hele tijd met financiële problemen. De belangrijkste oorzaak is dat de vier regionale luchthavens (Oostende en Antwerpen in Vlaanderen, Charleroi en Luik in Wallonië) geen bijdrage betalen voor de diensten van Belgocontrol. Dat werd zo vastgelegd in een samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en de federale overheid in 1989. Ondertussen zijn de regionale vliegvelden echter uitgegroeid tot volwaardige luchthavens met een grote passagierstrafiek. Belgocontrol loopt door de huidige regeling naar eigen zeggen elk jaar 20 miljoen euro mis. Nu het bedrijf van Europa de kosten niet meer deels mag recupereren via zogenaamde en route-activiteiten (bijdrages van vlietuigen die door het Belgisch luchtruim vliegen, maar niet landen), is de situatie niet langer houdbaar. Federaal staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe is aan zet om met de gewesten te overleggen over een eventuele nieuwe regeling voor de financiering van Belgocontrol, zei Crevits in de commissie. In mei dit jaar was daarover een interministerieel comité, maar sindsdien is er geen overleg meer gepleegd. Vlaanderen heeft daar ook geen initiatief toe genomen, want "in se is het huidige samenwerkingsakkoord goed voor de gewesten", aldus Crevits. De woordvoerder van Schouppe meldt dat de staatssecretaris het dossier eerstdaags opnieuw op de tafel van de federale regering zal brengen. Hij wijst ook op de complexiteit van het dossier. Zowel de gewesten onderling als de federale regering verschillen van mening over hoe Belgocontrol gefinancierd moet worden. Het is aan Schouppe om die verschillende visies te proberen verzoenen.