Op een erg competitieve markt eindigde Orange Belgium het jaar met 103.000 klanten voor LOVE, zijn kabelbundel van mobiel, internet en televisie. Dat was een winst van 21.000 klanten in het vierde kwartaal, tegenover 17.500 het kwartaal voordien. Het cijfer lag boven de mediaanverwachtingen van de analisten. Minstens even belangrijk is dat de LOVE-formule ook 34.000 nieuwe mobiele klanten meebracht voor Orange. "In 2017 waren bijna 50 procent van alle LOVE klanten nieuw", juicht het bedrijf.

"Wij blijven bij onze doelstelling om op middellange termijn 10 procent marktaandeel te halen in internet en televisie. We willen in de komende jaren ook break-even draaien met onze kabelactiviteiten", laat CEO Michaël Trabbia weten.

De groei van post-paidabonnees was met 28.000 de hoogste sinds 2011. Die abonnees brachten gemiddeld ook 3,2 procent meer op, met nu al 30 euro aan gemiddelde inkomsten per gebruiker per maand (ARPU). "Smartphoneklanten verbruikten in december gemiddeld 1,8 gigabyte per maand, tegen 1,3 gigabyte een jaar geleden. Abonnees schuiven daardoor op naar formules met meer data", gaf Orange als verklaring.

Verlies aan Telenet-inkomsten

Het slechte nieuws is dat de omzet van de Orange Belgium Group (België en Luxemburg) in het vierde kwartaal achteruitging met 1,3 procent tot 317,5 miljoen. Dat was slechter dan verwacht. Orange verloor in het vierde kwartaal 15,3 miljoen aan mvno-inkomsten tegenover dezelfde periode vorig jaar, doordat Telenet zijn abonnees versneld overzet naar zijn eigen Base-netwerk. Op vergelijkbare basis daalde de courante bedrijfskasstroom (ebitda) met 1,8 procent. De nettowinst was -9,3 miljoen euro negatief na een afboeking van 17,9 miljoen op het belang in Orange Luxembourg.

De kabelactiviteiten, die aan de basis liggen van de LOVE-formule, blijven verlieslatend. De inkomsten uit vaste diensten stegen in het kwartaal wel met 29 procent tot 24,8 miljoen euro. De Orange Belgium Group eindigde 2017 met een jaaromzet van 1,25 miljard, een groei van 0,8 procent. De nettoschuld van de groep blijft met 313 miljoen euro op een bescheiden 1 keer de gerapporteerde courante bedrijfskasstroom.

Voor dit jaar verwacht Orange Belgium Group een verdere groei van zijn inkomsten uit mobiel verkeer en een gecorrigeerde ebitda van 280 tot 300 miljoen euro, tegenover 302 miljoen in 2017. Daarin speelt het verlies van 30 miljoen aan mvno-omzet en nog eens 26 miljoen aan bruto-omzet door de Europese roamingregulering een rol, volgens Orange.

Orange stelt zijn algemene vergadering in mei de uitkering van een dividend van 50 cent voor.

Op een erg competitieve markt eindigde Orange Belgium het jaar met 103.000 klanten voor LOVE, zijn kabelbundel van mobiel, internet en televisie. Dat was een winst van 21.000 klanten in het vierde kwartaal, tegenover 17.500 het kwartaal voordien. Het cijfer lag boven de mediaanverwachtingen van de analisten. Minstens even belangrijk is dat de LOVE-formule ook 34.000 nieuwe mobiele klanten meebracht voor Orange. "In 2017 waren bijna 50 procent van alle LOVE klanten nieuw", juicht het bedrijf."Wij blijven bij onze doelstelling om op middellange termijn 10 procent marktaandeel te halen in internet en televisie. We willen in de komende jaren ook break-even draaien met onze kabelactiviteiten", laat CEO Michaël Trabbia weten.De groei van post-paidabonnees was met 28.000 de hoogste sinds 2011. Die abonnees brachten gemiddeld ook 3,2 procent meer op, met nu al 30 euro aan gemiddelde inkomsten per gebruiker per maand (ARPU). "Smartphoneklanten verbruikten in december gemiddeld 1,8 gigabyte per maand, tegen 1,3 gigabyte een jaar geleden. Abonnees schuiven daardoor op naar formules met meer data", gaf Orange als verklaring.Het slechte nieuws is dat de omzet van de Orange Belgium Group (België en Luxemburg) in het vierde kwartaal achteruitging met 1,3 procent tot 317,5 miljoen. Dat was slechter dan verwacht. Orange verloor in het vierde kwartaal 15,3 miljoen aan mvno-inkomsten tegenover dezelfde periode vorig jaar, doordat Telenet zijn abonnees versneld overzet naar zijn eigen Base-netwerk. Op vergelijkbare basis daalde de courante bedrijfskasstroom (ebitda) met 1,8 procent. De nettowinst was -9,3 miljoen euro negatief na een afboeking van 17,9 miljoen op het belang in Orange Luxembourg.De kabelactiviteiten, die aan de basis liggen van de LOVE-formule, blijven verlieslatend. De inkomsten uit vaste diensten stegen in het kwartaal wel met 29 procent tot 24,8 miljoen euro. De Orange Belgium Group eindigde 2017 met een jaaromzet van 1,25 miljard, een groei van 0,8 procent. De nettoschuld van de groep blijft met 313 miljoen euro op een bescheiden 1 keer de gerapporteerde courante bedrijfskasstroom.Voor dit jaar verwacht Orange Belgium Group een verdere groei van zijn inkomsten uit mobiel verkeer en een gecorrigeerde ebitda van 280 tot 300 miljoen euro, tegenover 302 miljoen in 2017. Daarin speelt het verlies van 30 miljoen aan mvno-omzet en nog eens 26 miljoen aan bruto-omzet door de Europese roamingregulering een rol, volgens Orange.Orange stelt zijn algemene vergadering in mei de uitkering van een dividend van 50 cent voor.