Option kondigde begin dit jaar aan dat het twee Nederlandse fabrikanten van ledverlichting, Lemnis Public Lighting en Innolumis Public Lighting, had gekocht en zou samenvoegen tot Innolumis Public Lighting. De bedrijven ontwikkelen straatverlichting en slimme toepassingen daarrond. Option kondigde aan dat de activiteiten zouden worden uitgebreid.

Maar dat verhaal kent onverwacht snel een einde, want Option zegt dinsdag dat de bedrijven alweer verkocht werden. De koper wil zich voorlopig niet bekend maken, maar volgens een woordvoerder van Option gaat het over "een industriële partij". Ook het verkoopbedrag blijft geheim, maar de woordvoerder benadrukt dat er "zeker een meerwaarde" voor Option is.

Financieel hachelijke situatie

De deal komt Option goed uit, want het bedrijf zit al een tijdje in een financieel hachelijke positie. In het persbericht staat dat de deal "de mogelijkheid geeft om de continuïteit te verzekeren naar 2017 toe". Dat geeft de indruk dat Option zonder de transactie het hoofd dit jaar niet meer boven water had kunnen houden. "Die indruk is verkeerd", reageert de bedrijfswoordvoerder.

De verkoop heeft ook te maken met het feit dat stichter en CEO Jan Callewaert, die zelf de touwtjes in handen nam nadat in maart CEO Frank Deschuytere de laan werd uitgestuurd, wil focussen op twee kerncompetenties: draadloze connectiviteit en engineeringdiensten. Om nog meer tijd vrij te maken voor het dagelijkse management, laat Callewaert zich overigens vervangen als voorzitter van de raad van bestuur. Francis Vanderhoydonck neemt zijn plaats in.

De banden tussen Option en de Nederlandse verlichtingsbedrijven zijn overigens niet helemaal doorgeknipt, want Option zal op contractbasis opdrachten blijven uitvoeren voor Innolumis. Het gaat bijvoorbeeld over de verdere ontwikkeling van oplossingen voor 'Smart Lighting' met sensoren en camera's, gebaseerd op de CloudGate-technologie van Option.

Voor beurswaakhond FSMA volstaat de toelichting van Option blijkbaar niet, want de handel in Option-aandelen werd bij de start van de beursdag om 9.00 uur opgeschort. De FSMA verwacht dat Option bijkomende financiële informatie verstrekt over de deal.

Option bracht later in een apart bericht verduidelijking. De verkoop van Innolumis Public Lighting BV en Public Lighting BV bracht netto 300.000 euro op. "Dat brengt de continuïteit van Option tot midden februari 2017", aldus Option.

(Belga/NS)

Option kondigde begin dit jaar aan dat het twee Nederlandse fabrikanten van ledverlichting, Lemnis Public Lighting en Innolumis Public Lighting, had gekocht en zou samenvoegen tot Innolumis Public Lighting. De bedrijven ontwikkelen straatverlichting en slimme toepassingen daarrond. Option kondigde aan dat de activiteiten zouden worden uitgebreid.Maar dat verhaal kent onverwacht snel een einde, want Option zegt dinsdag dat de bedrijven alweer verkocht werden. De koper wil zich voorlopig niet bekend maken, maar volgens een woordvoerder van Option gaat het over "een industriële partij". Ook het verkoopbedrag blijft geheim, maar de woordvoerder benadrukt dat er "zeker een meerwaarde" voor Option is. De deal komt Option goed uit, want het bedrijf zit al een tijdje in een financieel hachelijke positie. In het persbericht staat dat de deal "de mogelijkheid geeft om de continuïteit te verzekeren naar 2017 toe". Dat geeft de indruk dat Option zonder de transactie het hoofd dit jaar niet meer boven water had kunnen houden. "Die indruk is verkeerd", reageert de bedrijfswoordvoerder. De verkoop heeft ook te maken met het feit dat stichter en CEO Jan Callewaert, die zelf de touwtjes in handen nam nadat in maart CEO Frank Deschuytere de laan werd uitgestuurd, wil focussen op twee kerncompetenties: draadloze connectiviteit en engineeringdiensten. Om nog meer tijd vrij te maken voor het dagelijkse management, laat Callewaert zich overigens vervangen als voorzitter van de raad van bestuur. Francis Vanderhoydonck neemt zijn plaats in. De banden tussen Option en de Nederlandse verlichtingsbedrijven zijn overigens niet helemaal doorgeknipt, want Option zal op contractbasis opdrachten blijven uitvoeren voor Innolumis. Het gaat bijvoorbeeld over de verdere ontwikkeling van oplossingen voor 'Smart Lighting' met sensoren en camera's, gebaseerd op de CloudGate-technologie van Option. Voor beurswaakhond FSMA volstaat de toelichting van Option blijkbaar niet, want de handel in Option-aandelen werd bij de start van de beursdag om 9.00 uur opgeschort. De FSMA verwacht dat Option bijkomende financiële informatie verstrekt over de deal.(Belga/NS)