Option verbetert halfjaarresultaten dankzij Huawei

© belga

Option is de tweede helft van 2010 relatief goed doorgekomen. De operationele kosten liggen nog altijd hoger dan de opbrengsten, maar het contract met Huawei dichtte in de tweede jaarhelft het gat.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was 5,5 miljoen euro positief in de laatste zes maanden van 2010. Een jaar voordien was dat nog 12,4 miljoen negatief. Option zit in de omschakeling van hardware- naar softwareproducent, maar altijd nog in draadloze datacommunicatie.

Afhankelijk van Huawei Een groot deel van de inkomsten van Option hangt af van zijn voormalige Chinese concurrent en nu partner, Huawei. Vorig jaar betaalde Huawei 27 miljoen cash voor een licentie op de uCAN Connection Manager software. Het grootste deel van dat bedrag zit nog niet in de omzet. Option heeft 22 miljoen euro uitgestelde omzet op de balans. In 2011 bracht het licentiecontract met Huawei nog eens 11 miljoen cash binnen, met nog een mogelijke opbrengst van 22 miljoen. Een contract met InderDigital voor software en diensten is goed voor 1,5 miljoen.

“Nog volop in transformatie” “Het helpt dat Huawei die licentievergoedingen op voorhand betaalt. Huawei heeft ons een mooie reddingsboei toegeworpen. Nu wordt er hard gewerkt aan nieuwe producten die minder een commodity zijn, zoals de beveiligingstoepassing met Kobil die we op CeBit hebben voorgesteld”, zegt financieel directeur Jan Smits van Option. “Dat vraagt tijd. We zitten nog volop in de transformatie.” Option noemt zijn verkoopsperspectieven “goed” en spreekt van “interessante opportuniteiten”.

In het tweede halfjaar bedroeg de omzet 26,9 miljoen euro, een daling met 51% tegenover de 55,1 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar. De operationele kosten daalden 47% van 39,6 tot 21 miljoen euro door herstructureringen en kostencontrole.

Belastingsactief geschrapt Netto eindigde Option het halfjaar 40,5 miljoen euro in het rood omdat het zijn balans heeft gezuiverd. Het bedrijf schrapte zijn totale uitgestelde belastingsactiva van 29,7 miljoen omdat er geen uitzicht is op voldoende winst. Het bedrijfsresultaat voor financiële kosten en belastingen verbeterde van minus 33,9 miljoen naar min 10,8 miljoen na ongeveer 5,7 miljoen aan afschrijvingen.

Nieuwe gezichten Behalve Jan Smits als financieel directeur heeft Option een oude bekende in de dagelijkse leiding gehaald. Bart Goedseels is chief operating officer geworden, een rol die hij min of meer al had in de periode 2001-’07. In de raad van bestuur is Arnoud De Meyer vervangen door iemand die wel eens storm heeft gezien: Francis Vanderhoydonck, de voormalige investeringsbankier van de Generale Bank, ex-managing director van Lernout & Hauspie Investment Company (overigens vrijgesproken in de L&H-zaak) en nu bestuurder bij onder meer Resilux.

Minder krediet nodig Option eindigde het jaar met 30,9 miljoen euro liquide middelen. Dat is ongeveer evenveel als het jaar voordien. Tegenover de kortlopende activa van 50,7 miljoen stonden kortlopende schulden van 59,8 miljoen. Het bedrijf gebruikt nog 4,8 miljoen euro van zijn kredietlijnen, na terugbetaling van ongeveer 3,6 miljoen. De investeringen in ontwikkeling bedroegen 8,7 miljoen, ongeveer de helft van 2009. Het volledige jaarverslag verschijnt ten laatste op 14 april.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content