Het herstel bij Option verloopt moeizamer dan verwacht. De verkoopcycli in de machine-tot-machine communicatiemarkt zijn lang. Het bedrijf gaf 8,3 miljoen méér cash uit dan het binnenkreeg en eindigde met nog 1,6 miljoen liquiditeiten op de balans. "Er is op korte termijn bijkomende financiering nodig," besluit de beursrapportering.

Option maakte in 2013 de ommezwaai naar machine-tot-machinecommunicatie, het aanstormende 'internet van de dingen'. In dat ecosysteem wil Option een cruciaal bouwblok leveren: de 'Cloudgate' gateway die de informatie van sensoren en machines verzamelt en doorstuurt voor verdere verwerking. Ex-Xeikontopman Frank Deschuytere, die vorig jaar oprichter Jan Callewaert als CEO verving en ook zelf investeerde in Option, noemt de Cloudgate "uiterst competitief".

Hij blijft optimistisch. "Als ik kijk naar het aantal partners dat heeft gekozen voor de CloudGateoplossing, naar de opportuniteiten in onze verkoopskanalen en naar de snelheid waarmee de verkoopscycli zich in een eindfase bevinden, heb ik er vertrouwen in dat dit zal resulteren in een gezonde omzetgroei, in lijn met onze plannen", laat hij optekenen.

De realiteit is dat Option vorig jaar nog eens 8,3 miljoen cash heeft verbruikt. De converteerbare obligatielening van 9 miljoen, die Option eind maart kreeg, was eind december eigenlijk helemaal op. Die lening kwam hoofdzakelijk van Jan Callewaert zelf (5 miljoen) en verder van de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV (2 miljoen), Athos Investments (1 miljoen), Life Science Research Partners (0,5 miljoen) en de managementvennootschap van Callewaert, Mondo (0,5 miljoen).

Option eindigde het jaar met een omzet van 9,4 miljoen en een nettoverlies van 11,8 miljoen (deel van de groep). Opmerkelijk is dat die omzet wordt opgesplitst in enkele segmenten, waaronder een "M2M" segment, dat amper 1,9 miljoen euro opbracht. De cijfers van 2012 zijn niet vergelijkbaar, omdat er toen nog 27 miljoen euro boekhoudkundige inkomsten werden geboekt uit een licentieovereenkomst met Huawei.

De Cloudgate van Option mikt momenteel in de eerste plaats op de Amerikaanse markt en is gecertifieerd op de netwerken van AT&T, Verizon, Sprint, T-Mobile, Telus en Bell Mobility.

Het besluit van het persbericht over de resultaten van 2013 is glashelder. Option heeft dringend vers geld nodig als het nog wil doorgaan. "Indien de totale inkomsten in de nabije toekomst niet versneld kunnen worden gegenereerd, dan zal de onderneming geconfronteerd worden met verdere liquiditeitsproblemen die de continuïteit in het gedrang zullen brengen. Bovendien, als een gevolg van de hierboven beschreven geleden verliezen in 2013, is op korte termijn bijkomende financiering nodig om deze verliezen te financieren," stelt het bedrijf in zijn beursrapport.

Het herstel bij Option verloopt moeizamer dan verwacht. De verkoopcycli in de machine-tot-machine communicatiemarkt zijn lang. Het bedrijf gaf 8,3 miljoen méér cash uit dan het binnenkreeg en eindigde met nog 1,6 miljoen liquiditeiten op de balans. "Er is op korte termijn bijkomende financiering nodig," besluit de beursrapportering.Option maakte in 2013 de ommezwaai naar machine-tot-machinecommunicatie, het aanstormende 'internet van de dingen'. In dat ecosysteem wil Option een cruciaal bouwblok leveren: de 'Cloudgate' gateway die de informatie van sensoren en machines verzamelt en doorstuurt voor verdere verwerking. Ex-Xeikontopman Frank Deschuytere, die vorig jaar oprichter Jan Callewaert als CEO verving en ook zelf investeerde in Option, noemt de Cloudgate "uiterst competitief". Hij blijft optimistisch. "Als ik kijk naar het aantal partners dat heeft gekozen voor de CloudGateoplossing, naar de opportuniteiten in onze verkoopskanalen en naar de snelheid waarmee de verkoopscycli zich in een eindfase bevinden, heb ik er vertrouwen in dat dit zal resulteren in een gezonde omzetgroei, in lijn met onze plannen", laat hij optekenen. De realiteit is dat Option vorig jaar nog eens 8,3 miljoen cash heeft verbruikt. De converteerbare obligatielening van 9 miljoen, die Option eind maart kreeg, was eind december eigenlijk helemaal op. Die lening kwam hoofdzakelijk van Jan Callewaert zelf (5 miljoen) en verder van de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV (2 miljoen), Athos Investments (1 miljoen), Life Science Research Partners (0,5 miljoen) en de managementvennootschap van Callewaert, Mondo (0,5 miljoen). Option eindigde het jaar met een omzet van 9,4 miljoen en een nettoverlies van 11,8 miljoen (deel van de groep). Opmerkelijk is dat die omzet wordt opgesplitst in enkele segmenten, waaronder een "M2M" segment, dat amper 1,9 miljoen euro opbracht. De cijfers van 2012 zijn niet vergelijkbaar, omdat er toen nog 27 miljoen euro boekhoudkundige inkomsten werden geboekt uit een licentieovereenkomst met Huawei. De Cloudgate van Option mikt momenteel in de eerste plaats op de Amerikaanse markt en is gecertifieerd op de netwerken van AT&T, Verizon, Sprint, T-Mobile, Telus en Bell Mobility. Het besluit van het persbericht over de resultaten van 2013 is glashelder. Option heeft dringend vers geld nodig als het nog wil doorgaan. "Indien de totale inkomsten in de nabije toekomst niet versneld kunnen worden gegenereerd, dan zal de onderneming geconfronteerd worden met verdere liquiditeitsproblemen die de continuïteit in het gedrang zullen brengen. Bovendien, als een gevolg van de hierboven beschreven geleden verliezen in 2013, is op korte termijn bijkomende financiering nodig om deze verliezen te financieren," stelt het bedrijf in zijn beursrapport.