Optima vraagt het faillissement aan
Optima Bank heeft de boeken neergelegd en vraagt bij de rechtbank van koophandel te Gent het faillissement aan. Het sociaal passief wordt geraamd op 5 tot 10 miljoen euro.
Sinds eind vorige week trachtte de Gentse bank annex financieel planner Optima het faillissement te vermijden. Door snel de kredietportefeuilles van de bank te verkopen, hoopte Optima op een vereffening uit te komen. De voorbije dagen werd geschermd met aanbiedingen van geïnteresseerde kopers.
Die aanbiedingen moesten worden beoordeeld en goedgekeurd door de Nationale Bank. Die veegde de voorstellen deze namiddag van tafel. Optima schrijft in een persbericht dat “deze pistes niet voldoen om snel tot de overdracht van activa te kunnen overgaan”. Er zat niet anders op dan het faillissement aan te vragen. Een doorstartscenario is daarmee uitgesloten.
Optima Bank was sinds eind 2014 een bank in afbouw. De liquidatie naderde haar laatste fase, toen de Nationale Bank van België (NBB) ontdekte dat hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur begin dit jaar onrechtmatig middelen had onttrokken aan de bank. Daardoor dreigde aan het einde van de afwikkeling een tekort te ontstaan. Om erger te voorkomen, trok de Nationale Bank vorige week de banklicentie van Optima in.
Kort daarop schorste de toezichthouder FSMA de inschrijving als verzekeringsmakelaar. De FSMA weigerde ook aan Optima een vergunning als vermogensbeheerder toe te kennen. Daardoor viel de Gentse financieel adviseur, die nooit het statuut van onafhankelijk financieel planner had, zonder vergunningen en inkomsten.
Optima Bank telde 14.000 klanten en 170 werknemers. Het sociaal passief wordt geraamd op 5 tot 10 miljoen euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier