Uit de studie van Graydon blijkt dat er in de eerste plaats minder grote maar meer jonge bedrijven, meer kmo's en meer dienstverlenende ondernemingen failliet gaan.

In vergelijking met mei 2009 stijgt het aantal faillissementen met 11,33 procent. Over de eerste vijf maanden van 2010 sprak de handelsrechtbank 4.298 faillissementen uit. Dat zijn er 4,37 procent meer dan een jaar eerder, wat eveneens een nieuw record is.

Door de faillissementengolf gingen in mei 2010 1.722 banen verloren. Over de eerste vijf maanden van het jaar sneuvelden 10.173 jobs.

Volgens Graydon is er op dit moment nog geen sprake van een stagnatie van de faillissementengolf. Wel wijzigt de structuur van de faillissementenpopulatie. Het onderzoeksbureau spreekt in dat verband over "typische uitdiepingseffecten die zich eerder op het einde van een crisis voordoen". In ieder geval mag er de komende maanden een verdere toename van het aantal faillissementen worden verwacht.

De sector van de zakelijke dienstverlening krijgt de raakste klappen met 22 procent meer falingen in de eerste vijf maanden van het jaar. Bij transportbedrijven en horecazaken is er een lichte daling merkbaar. Toch noemt Graydon de lichte daling van 1,69 procent bij horecazaken "een stagnatie op schrikwekkend hoog niveau".

In mei liep het opvallend veel fout bij de jonge bedrijven. De eerste vijf maanden van 2010 was 39,29 procent (meer dan 42 procent in Wallonië) van alle bedrijven die over de kop gingen jonger dan vijf jaar.

Binnen het Vlaams gewest worden belangrijke stijgingen genoteerd in Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen, terwijl het aantal faillissementen in West-Vlaanderen en Brabant daalt.

Uit de studie van Graydon blijkt dat er in de eerste plaats minder grote maar meer jonge bedrijven, meer kmo's en meer dienstverlenende ondernemingen failliet gaan. In vergelijking met mei 2009 stijgt het aantal faillissementen met 11,33 procent. Over de eerste vijf maanden van 2010 sprak de handelsrechtbank 4.298 faillissementen uit. Dat zijn er 4,37 procent meer dan een jaar eerder, wat eveneens een nieuw record is.Door de faillissementengolf gingen in mei 2010 1.722 banen verloren. Over de eerste vijf maanden van het jaar sneuvelden 10.173 jobs.Volgens Graydon is er op dit moment nog geen sprake van een stagnatie van de faillissementengolf. Wel wijzigt de structuur van de faillissementenpopulatie. Het onderzoeksbureau spreekt in dat verband over "typische uitdiepingseffecten die zich eerder op het einde van een crisis voordoen". In ieder geval mag er de komende maanden een verdere toename van het aantal faillissementen worden verwacht. De sector van de zakelijke dienstverlening krijgt de raakste klappen met 22 procent meer falingen in de eerste vijf maanden van het jaar. Bij transportbedrijven en horecazaken is er een lichte daling merkbaar. Toch noemt Graydon de lichte daling van 1,69 procent bij horecazaken "een stagnatie op schrikwekkend hoog niveau". In mei liep het opvallend veel fout bij de jonge bedrijven. De eerste vijf maanden van 2010 was 39,29 procent (meer dan 42 procent in Wallonië) van alle bedrijven die over de kop gingen jonger dan vijf jaar.Binnen het Vlaams gewest worden belangrijke stijgingen genoteerd in Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen, terwijl het aantal faillissementen in West-Vlaanderen en Brabant daalt.