Unizo en NSZ zetten vorige week al juridische stappen tegen winkelketen ZEB wegens overtreding van de wettelijke bepalingen rond de koopjesperiode. Volgens de vakbond BBTK neemt de keten het bovendien niet zo nauw met de regels die verband houden met de zondagsregeling en de arbeidsvoorwaarden.

De bestaande zondagsregeling laat een winkel toe zes zondagen per jaar de deuren te openen, tenzij de winkel in een toeristische zone ligt. Volgens de BBTK heeft ZEB wel een heel aparte visie op toeristische zones: op enkele vestigingen na openen al hun winkels wekelijks op zondag de deuren.

Nog volgens de vakbond kiest de keten onterecht voor een goedkoper paritair comité. De bediendebond, die naar de bevoegde inspectiediensten stapt om de overtredingen te laten vaststellen, noemt het "schrijnend dat ZEB argumenten hanteert ten voordele van de consumenten, maar daarbij het welzijn van de eigen werknemers uit het oog verliest".

In een reactie op de aantijgingen van de vakbond verklaart de directie van ZEB te handelen in overeenstemming met de regelgeving in de sector.

Unizo en NSZ zetten vorige week al juridische stappen tegen winkelketen ZEB wegens overtreding van de wettelijke bepalingen rond de koopjesperiode. Volgens de vakbond BBTK neemt de keten het bovendien niet zo nauw met de regels die verband houden met de zondagsregeling en de arbeidsvoorwaarden. De bestaande zondagsregeling laat een winkel toe zes zondagen per jaar de deuren te openen, tenzij de winkel in een toeristische zone ligt. Volgens de BBTK heeft ZEB wel een heel aparte visie op toeristische zones: op enkele vestigingen na openen al hun winkels wekelijks op zondag de deuren. Nog volgens de vakbond kiest de keten onterecht voor een goedkoper paritair comité. De bediendebond, die naar de bevoegde inspectiediensten stapt om de overtredingen te laten vaststellen, noemt het "schrijnend dat ZEB argumenten hanteert ten voordele van de consumenten, maar daarbij het welzijn van de eigen werknemers uit het oog verliest". In een reactie op de aantijgingen van de vakbond verklaart de directie van ZEB te handelen in overeenstemming met de regelgeving in de sector.