Cera verkocht zopas 14,1 miljoen aandelen van KBC en ontvangt daarvoor 552 miljoen euro in cash. KBC Ancora mocht voor de verkoop van 4,7 miljoen KBC-aandelen een opbrengst van 184 miljoen euro in de boeken schrijven. Dat brengt de totale opbrengst voor 18,8 miljoen KBC-aandelen op 736 miljoen euro, wat neerkomt op een gemiddelde prijs per aandeel van circa 39,15 euro. Dat verklaart de koersdaling van KBC op de beurs. Gisteren sloot de bank-verzekeraar op 40,68 euro.

Zowel Cera als KBC Ancora gebruikt de opbrengsten om leningen in te kopen en vervroegd terug te betalen. Op die manier verminderden beide maatschappijen hun schuldenlast substantieel. Cera, dat eind 2012 bijna 700 miljoen euro schulden had uitstaan, zegt dat de coöperatie 90 procent van haar schulden afbouwt. De schuldgraad van KBC Ancora daalt met een derde.

Door de schuldafbouw dalen ook de rentelasten van de twee vennootschappen in belangrijke mate. Dat is belangrijk omdat KBC eerder al bekend maakte over het boekjaar 2013 geen dividend uit te keren. Daardoor dreigde zowel Cera als KBC Ancora volgend jaar (opnieuw) in een situatie van hoge rentelasten tegenover bijna geen inkomsten terecht te komen.

De hele operatie is ook een goede zaak voor KBC zelf. De bank ziet 660 miljoen euro aan leningen aan haar eigen aandeelhouders terugvloeien. Onder Bazel III worden deze leningen gepenaliseerd. Na de transacties verstevigt KBC zijn kapitaalratio met 0,7 procentpunten tot 13,2 procent.

Cera en KBC Ancora behouden een gezamenlijk belang van 21,3 procent in KBC. Daarbij dient opgemerkt dat 60 procent van KBC Ancora in handen is van Cera. De Leuvense coöperatie zakt tot 2,7 procent (komende van 7 procent eind vorig jaar, 0,9 procent werd in de loop van het jaar al verkocht via de beurs); KBC Ancora komt aan 18,6 procent (tegen 19,7 procent voorheen). De Vlaamse verankeraars tezamen (Cera, KBC Ancora, Boerenbond en een groep families) hebben nog circa 44 procent van de aandelen van KBC. 55 procent van de aandelen zit verspreid bij beleggers.

Cera verkocht zopas 14,1 miljoen aandelen van KBC en ontvangt daarvoor 552 miljoen euro in cash. KBC Ancora mocht voor de verkoop van 4,7 miljoen KBC-aandelen een opbrengst van 184 miljoen euro in de boeken schrijven. Dat brengt de totale opbrengst voor 18,8 miljoen KBC-aandelen op 736 miljoen euro, wat neerkomt op een gemiddelde prijs per aandeel van circa 39,15 euro. Dat verklaart de koersdaling van KBC op de beurs. Gisteren sloot de bank-verzekeraar op 40,68 euro. Zowel Cera als KBC Ancora gebruikt de opbrengsten om leningen in te kopen en vervroegd terug te betalen. Op die manier verminderden beide maatschappijen hun schuldenlast substantieel. Cera, dat eind 2012 bijna 700 miljoen euro schulden had uitstaan, zegt dat de coöperatie 90 procent van haar schulden afbouwt. De schuldgraad van KBC Ancora daalt met een derde. Door de schuldafbouw dalen ook de rentelasten van de twee vennootschappen in belangrijke mate. Dat is belangrijk omdat KBC eerder al bekend maakte over het boekjaar 2013 geen dividend uit te keren. Daardoor dreigde zowel Cera als KBC Ancora volgend jaar (opnieuw) in een situatie van hoge rentelasten tegenover bijna geen inkomsten terecht te komen. De hele operatie is ook een goede zaak voor KBC zelf. De bank ziet 660 miljoen euro aan leningen aan haar eigen aandeelhouders terugvloeien. Onder Bazel III worden deze leningen gepenaliseerd. Na de transacties verstevigt KBC zijn kapitaalratio met 0,7 procentpunten tot 13,2 procent. Cera en KBC Ancora behouden een gezamenlijk belang van 21,3 procent in KBC. Daarbij dient opgemerkt dat 60 procent van KBC Ancora in handen is van Cera. De Leuvense coöperatie zakt tot 2,7 procent (komende van 7 procent eind vorig jaar, 0,9 procent werd in de loop van het jaar al verkocht via de beurs); KBC Ancora komt aan 18,6 procent (tegen 19,7 procent voorheen). De Vlaamse verankeraars tezamen (Cera, KBC Ancora, Boerenbond en een groep families) hebben nog circa 44 procent van de aandelen van KBC. 55 procent van de aandelen zit verspreid bij beleggers.