Vrijdag raakte al bekend dat het in België gevestigde cabinepersoneel van de Ierse budgetvlieger drie dagen zal staken, nadat onderhandelingen over een nieuwe cao afgesprongen waren. Volgens de christelijke vakbonden CNE en ACV respecteert Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. De bonden klagen ook aan dat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving, wat zich zou vertalen in fouten op de loonfiches. Ook vragen de bonden een gegarandeerd minimumloon voor iedereen.

Europese acties

Behalve in ons land zal er ook in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk gestaakt worden. De Europese acties die de bonden medio mei aangekondigd hadden, hebben zo vorm gekregen. In Spanje wordt op dezelfde drie dagen gestaakt en ook nog op 30 juni, 1 en 2 juli. In Portugal gaat het eveneens om de periode 24-26 juni, in Italië is dat op 25 juni en in Frankrijk 25 en 26 juni.

Tijdens de vorige staking bij Ryanair in april werden bijna 300 vluchten geschrapt in Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport. Ryanair-topman Michael O'Leary had eerder deze week tijdens een persconferentie in Brussel gezegd dat eventuele stakingen volgens hem nauwelijks een impact zouden hebben. Het bedrijf herhaalde vrijdag nog eens dat 'er cao's zijn onderhandeld die 90 procent van ons personeel in Europa dekken'.

Zomeruittocht

De start van de drukke zomeruittocht zal moeilijk verlopen, want ook bij Brussels Airlines is een staking aangekondigd. Die overlapt deels met de actie bij Ryanair: de bonden bij de Belgische maatschappij kozen 23, 24 en 25 juni als stakingsdagen.

Op maandag 20 juni wordt dan weer zware hinder op Brussels Airport verwacht. Dan is er een nationale actiedag van de vakbonden en wil het veiligheidspersoneel van G4S op de luchthaven staken. Luchthavenuitbater Brussels Airport Company roept vertrekkende passagiers op om hun reis om te boeken, omdat er urenlange wachtrijen - tot 8 uur - dreigen aan de veiligheidsscreening. Zaterdag klonk het dat al zowat 65 procent van de vluchten geschrapt is, en dat percentage zal nog oplopen.

Vrijdag raakte al bekend dat het in België gevestigde cabinepersoneel van de Ierse budgetvlieger drie dagen zal staken, nadat onderhandelingen over een nieuwe cao afgesprongen waren. Volgens de christelijke vakbonden CNE en ACV respecteert Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. De bonden klagen ook aan dat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving, wat zich zou vertalen in fouten op de loonfiches. Ook vragen de bonden een gegarandeerd minimumloon voor iedereen.Behalve in ons land zal er ook in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk gestaakt worden. De Europese acties die de bonden medio mei aangekondigd hadden, hebben zo vorm gekregen. In Spanje wordt op dezelfde drie dagen gestaakt en ook nog op 30 juni, 1 en 2 juli. In Portugal gaat het eveneens om de periode 24-26 juni, in Italië is dat op 25 juni en in Frankrijk 25 en 26 juni.Tijdens de vorige staking bij Ryanair in april werden bijna 300 vluchten geschrapt in Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport. Ryanair-topman Michael O'Leary had eerder deze week tijdens een persconferentie in Brussel gezegd dat eventuele stakingen volgens hem nauwelijks een impact zouden hebben. Het bedrijf herhaalde vrijdag nog eens dat 'er cao's zijn onderhandeld die 90 procent van ons personeel in Europa dekken'.De start van de drukke zomeruittocht zal moeilijk verlopen, want ook bij Brussels Airlines is een staking aangekondigd. Die overlapt deels met de actie bij Ryanair: de bonden bij de Belgische maatschappij kozen 23, 24 en 25 juni als stakingsdagen.Op maandag 20 juni wordt dan weer zware hinder op Brussels Airport verwacht. Dan is er een nationale actiedag van de vakbonden en wil het veiligheidspersoneel van G4S op de luchthaven staken. Luchthavenuitbater Brussels Airport Company roept vertrekkende passagiers op om hun reis om te boeken, omdat er urenlange wachtrijen - tot 8 uur - dreigen aan de veiligheidsscreening. Zaterdag klonk het dat al zowat 65 procent van de vluchten geschrapt is, en dat percentage zal nog oplopen.