Er loopt niet één onderzoek naar misdrijven in de bewakingssector in België, maar meerdere. Naast de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is ook het Amerikaanse ministerie van Justitie (Department of Justice) al sinds april bezig met een onderzoek. Met name door hun antikartel-cel, die vermoedt dat de grote beveiligingsfirma's G4S, Securitas en Seris - die meedongen of mee instaan voor de bewaking van instellingen zoals de Amerikaanse ambassade in Brussel en Shape, het centrale commandocentrum van de Navo in Bergen - geheime prijsafspraken maakten en Amerikaanse belangen schonden.

Ook het Brussels parket werkt op de zaak, zo zeggen meerdere bronnen aan De Standaard. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet, die voordien clustermanager was bij G4S, is bij de BMA aangestipt als een van de hoofdverdachten. Hij houdt echter zijn onschuld staande.

Opmerkelijk is dat zijn vroegere werkgever, G4S, wel volledig meewerkt en zo aanspraak kan maken op strafvermindering. Ook Securitas en Seris werken actief mee.

Er loopt niet één onderzoek naar misdrijven in de bewakingssector in België, maar meerdere. Naast de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) is ook het Amerikaanse ministerie van Justitie (Department of Justice) al sinds april bezig met een onderzoek. Met name door hun antikartel-cel, die vermoedt dat de grote beveiligingsfirma's G4S, Securitas en Seris - die meedongen of mee instaan voor de bewaking van instellingen zoals de Amerikaanse ambassade in Brussel en Shape, het centrale commandocentrum van de Navo in Bergen - geheime prijsafspraken maakten en Amerikaanse belangen schonden. Ook het Brussels parket werkt op de zaak, zo zeggen meerdere bronnen aan De Standaard. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet, die voordien clustermanager was bij G4S, is bij de BMA aangestipt als een van de hoofdverdachten. Hij houdt echter zijn onschuld staande. Opmerkelijk is dat zijn vroegere werkgever, G4S, wel volledig meewerkt en zo aanspraak kan maken op strafvermindering. Ook Securitas en Seris werken actief mee.