Eind maart maakte de Finse mediagroep bekend een collectief ontslag te willen doorvoeren met een impact op 65 banen in alle personeelscategorieën. De mediagroep wil in ons land de focus voortaan leggen op 'Vrouwen' en 'Home & Deco'. In het protocolakkoord is het aantal ontslagen beperkt tot 55, en daarnaast zal voor 55-plussers brugpensioen aangevraagd worden. "We denken dat dit het maximale is dat erin zat", LBC-vakbondssecretaris Tijs Hostyn. "We gaan het akkoord morgen/donderdag toelichten, maar we gaan daar geen waarde-oordeel over uitspreken", aldus Hostyn.

Krachtlijnen van het protocolakkoord zijn, behalve een lager aantal ontslagen en brugpensioen voor 55-plussers, de oprichting van een commissie die zal opvolgen of de jobs haalbaar zijn voor de overblijvers, en de belofte van de directie dat er tot eind 2017 geen nieuwe herstructurering komt.

"Het personeel komt uit een opeenvolging van herstructeringen", verduidelijkt de vakbondsman. "Die rust was nodig." Voor de 55-plussers werd brugpensioen aangevraagd omdat het gaat om "functies in een krimpende markt". "Het is voor hen niet vanzelfsprekend om in de media een gelijkwaardige job te vinden, en daarom willen we die aanvraag indienen", aldus Hostyn.

De tien ontslagen die in het protocolakkoord vermeden worden, bevinden zich vooral op de redacties. "Dat is belangrijk, omdat zo de toekomst van de bladen gegarandeerd wordt", aldus Hostyn. (Belga/BO)

Eind maart maakte de Finse mediagroep bekend een collectief ontslag te willen doorvoeren met een impact op 65 banen in alle personeelscategorieën. De mediagroep wil in ons land de focus voortaan leggen op 'Vrouwen' en 'Home & Deco'. In het protocolakkoord is het aantal ontslagen beperkt tot 55, en daarnaast zal voor 55-plussers brugpensioen aangevraagd worden. "We denken dat dit het maximale is dat erin zat", LBC-vakbondssecretaris Tijs Hostyn. "We gaan het akkoord morgen/donderdag toelichten, maar we gaan daar geen waarde-oordeel over uitspreken", aldus Hostyn. Krachtlijnen van het protocolakkoord zijn, behalve een lager aantal ontslagen en brugpensioen voor 55-plussers, de oprichting van een commissie die zal opvolgen of de jobs haalbaar zijn voor de overblijvers, en de belofte van de directie dat er tot eind 2017 geen nieuwe herstructurering komt. "Het personeel komt uit een opeenvolging van herstructeringen", verduidelijkt de vakbondsman. "Die rust was nodig." Voor de 55-plussers werd brugpensioen aangevraagd omdat het gaat om "functies in een krimpende markt". "Het is voor hen niet vanzelfsprekend om in de media een gelijkwaardige job te vinden, en daarom willen we die aanvraag indienen", aldus Hostyn. De tien ontslagen die in het protocolakkoord vermeden worden, bevinden zich vooral op de redacties. "Dat is belangrijk, omdat zo de toekomst van de bladen gegarandeerd wordt", aldus Hostyn. (Belga/BO)