De vakbonden hebben vandaag vernomen dat de directie 170 van 1 150 werknemers bij Philips in Turnhout wilt onslaan. Het gaat over 82 arbeiders en 88 kaderleden en bedienden.

"Dit is niet onverwacht. Iedereen wist dat er iéts stond te gebeuren", zegt LBC-NVK-secretaris Peggy Schuermans. "Maar we zijn er mogelijk nog niet. Men verwacht dat de omzet tegen 2018 met 30 procent daalt. Als je dat afzet tegenover het aantal personeelsleden, dan staat er ons nog wat te wachten"

Weinig vertrouwen toekomst

"De toekomst in Turnhout ziet er slecht uit", vult BBTK-secretaris Serge Seret aan. "Als men niet in onderzoek en ontwikkeling blijft investeren en geen nieuwe producten hier binnenneemt, dan is dit een eindig verhaal. De conventionele verlichting heeft het heel moeilijk door het LED-verhaal. Dat zal niet verbeteren.

De aankondigen zullen zich snel opvolgen."De vraag naar de lampen en lampencomponenten die in Turnhout worden gemaakt neemt in die mate af dat banenverlies onvermijdelijk is", zegt de directie in een persbericht. "Concreet werd vandaag het voornemen bekend gemaakt tot een herstructurering in 2015. Hierbij zullen de jobs van 16 arbeiders en 84 bedienden verloren gaan."

De directie spreekt in het kader van de herstructurering zelf dus niet van de vrijwillige vertrekregeling met 70 personen. Ook na 2015 zullen volgens de directie maatregelen nodig blijven om het bedrijf verder af te slanken in lijn met de dalende volumes.

"Philips Turnhout wordt kleiner, maar sterker. Philips Lighting heeft de strategie om de grootste speler in conventionele professionele verlichting te blijven en probeert marktaandeel te winnen. De site in Turnhout blijft het wereldwijde productie- en kenniscentrum voor innovatieve en kwalitatief hoogwaardige conventionele lampen voor vele professionele toepassingen en vervangingsmarkten."

Start sociaal overleg

Vanaf nu kan het sociaal overleg over de herstructurering conform de wet-Renault van start gaan met een informatie- en een consultatiefase. Dinsdag vindt alvast de eerste vergadering plaats, zeggen de bonden. Bij Philips vonden de afgelopen jaren al meerdere grote herstructureringen plaats.

De vestiging in Turnhout is al een tijdje bezig met het personeel af te slanken. Drie jaar geleden waren er nog meer dan 2000 mensen actief bij de lampenproducent. Daarnaast heeft het bedrijf in 2012 136 mensen de deur gewezen. "Om competitief te blijven in een markt gekenmerkt door een toenemende Aziatische concurrentie en de snelle opkomst van LED-verlichting moeten we enkele banen schrappen", vertelde de directie toen.(Belga/NS)

De vakbonden hebben vandaag vernomen dat de directie 170 van 1 150 werknemers bij Philips in Turnhout wilt onslaan. Het gaat over 82 arbeiders en 88 kaderleden en bedienden."Dit is niet onverwacht. Iedereen wist dat er iéts stond te gebeuren", zegt LBC-NVK-secretaris Peggy Schuermans. "Maar we zijn er mogelijk nog niet. Men verwacht dat de omzet tegen 2018 met 30 procent daalt. Als je dat afzet tegenover het aantal personeelsleden, dan staat er ons nog wat te wachten" "De toekomst in Turnhout ziet er slecht uit", vult BBTK-secretaris Serge Seret aan. "Als men niet in onderzoek en ontwikkeling blijft investeren en geen nieuwe producten hier binnenneemt, dan is dit een eindig verhaal. De conventionele verlichting heeft het heel moeilijk door het LED-verhaal. Dat zal niet verbeteren. De aankondigen zullen zich snel opvolgen."De vraag naar de lampen en lampencomponenten die in Turnhout worden gemaakt neemt in die mate af dat banenverlies onvermijdelijk is", zegt de directie in een persbericht. "Concreet werd vandaag het voornemen bekend gemaakt tot een herstructurering in 2015. Hierbij zullen de jobs van 16 arbeiders en 84 bedienden verloren gaan." De directie spreekt in het kader van de herstructurering zelf dus niet van de vrijwillige vertrekregeling met 70 personen. Ook na 2015 zullen volgens de directie maatregelen nodig blijven om het bedrijf verder af te slanken in lijn met de dalende volumes. "Philips Turnhout wordt kleiner, maar sterker. Philips Lighting heeft de strategie om de grootste speler in conventionele professionele verlichting te blijven en probeert marktaandeel te winnen. De site in Turnhout blijft het wereldwijde productie- en kenniscentrum voor innovatieve en kwalitatief hoogwaardige conventionele lampen voor vele professionele toepassingen en vervangingsmarkten." Vanaf nu kan het sociaal overleg over de herstructurering conform de wet-Renault van start gaan met een informatie- en een consultatiefase. Dinsdag vindt alvast de eerste vergadering plaats, zeggen de bonden. Bij Philips vonden de afgelopen jaren al meerdere grote herstructureringen plaats.De vestiging in Turnhout is al een tijdje bezig met het personeel af te slanken. Drie jaar geleden waren er nog meer dan 2000 mensen actief bij de lampenproducent. Daarnaast heeft het bedrijf in 2012 136 mensen de deur gewezen. "Om competitief te blijven in een markt gekenmerkt door een toenemende Aziatische concurrentie en de snelle opkomst van LED-verlichting moeten we enkele banen schrappen", vertelde de directie toen.(Belga/NS)