De reden voor het uitstel is onenigheid in de vijftienkoppige raad van bestuur over de 'Floraliën nieuwe stijl'. De nieuwe sterke man, voorzitter Michel Vermaerke, wil het bloemenevenement verhuizen van Flanders Expo naar de Gentse binnenstad, wat van de overdekte beurs een outdoorevenement zou maken.

Nogal wat bestuurders zijn tegen, niet alleen om het klimaat (het kan in april nog sneeuwen en vriezen), maar ook wegens het onoverzichtelijke kostenplaatje en de vele organisatorische moeilijkheden die de ruimtelijk beperkte binnenstad met zich brengt. Insiders uit de bloemensector vrezen dat een verhuizing naar de binnenstad het einde van de Floraliën kan betekenen.

De vijfjaarlijkse bloemenbeurs in Flanders Expo is niet alleen een grote publiekstrekker, ze heeft ook een goede reputatie bij grote bedrijven, die er met veel succes avondevents organiseren. Hoe dat moet verlopen als de Floraliën in de buitenlucht worden georganiseerd, is nog maar de vraag.

De nieuwe ploeg rond voorzitter Michel Vanmaerke en CEO Jan Oprins heeft de vorige bestuursploeg onder leiding van Roland Dewulf bijna integraal de laan uitgestuurd, ook al had ze succesrijke (bijna 250.000 bezoekers in 2010) én erg rendabele beurzen (2005 en 2010) op haar palmares. De tandem Vanmaerke-Oprins wordt in bepaalde kringen verweten dat ze de zaken eigengereid aanpakt.

CEO Jan Oprins ontkent de tweespalt niet, maar gelooft in zijn project: "Elke nieuwe formule heeft altijd voor- en tegenstanders. De stad Gent en de provincie staan achter onze plannen. Op de algemene vergadering van 6 december leggen we ons businessplan, inclusief mobiliteitsvraagstuk en logistiek, voor aan de leden. De klemtoon ligt inderdaad op outdoor, maar hier en daar willen we ook kerken of overdekte hallen inschakelen." (K.C.)

De reden voor het uitstel is onenigheid in de vijftienkoppige raad van bestuur over de 'Floraliën nieuwe stijl'. De nieuwe sterke man, voorzitter Michel Vermaerke, wil het bloemenevenement verhuizen van Flanders Expo naar de Gentse binnenstad, wat van de overdekte beurs een outdoorevenement zou maken. Nogal wat bestuurders zijn tegen, niet alleen om het klimaat (het kan in april nog sneeuwen en vriezen), maar ook wegens het onoverzichtelijke kostenplaatje en de vele organisatorische moeilijkheden die de ruimtelijk beperkte binnenstad met zich brengt. Insiders uit de bloemensector vrezen dat een verhuizing naar de binnenstad het einde van de Floraliën kan betekenen. De vijfjaarlijkse bloemenbeurs in Flanders Expo is niet alleen een grote publiekstrekker, ze heeft ook een goede reputatie bij grote bedrijven, die er met veel succes avondevents organiseren. Hoe dat moet verlopen als de Floraliën in de buitenlucht worden georganiseerd, is nog maar de vraag. De nieuwe ploeg rond voorzitter Michel Vanmaerke en CEO Jan Oprins heeft de vorige bestuursploeg onder leiding van Roland Dewulf bijna integraal de laan uitgestuurd, ook al had ze succesrijke (bijna 250.000 bezoekers in 2010) én erg rendabele beurzen (2005 en 2010) op haar palmares. De tandem Vanmaerke-Oprins wordt in bepaalde kringen verweten dat ze de zaken eigengereid aanpakt. CEO Jan Oprins ontkent de tweespalt niet, maar gelooft in zijn project: "Elke nieuwe formule heeft altijd voor- en tegenstanders. De stad Gent en de provincie staan achter onze plannen. Op de algemene vergadering van 6 december leggen we ons businessplan, inclusief mobiliteitsvraagstuk en logistiek, voor aan de leden. De klemtoon ligt inderdaad op outdoor, maar hier en daar willen we ook kerken of overdekte hallen inschakelen." (K.C.)