"We hebben enkele bizarre zaken opgemerkt", zegt auditeur-generaal Véronique Thirion.

Er is een vermoeden dat de bedrijven deelnemen aan overeenkomsten en/of onderling afgestemd gedrag in verband met diensten die ze aanbieden aan farmaceutische bedrijven enerzijds en apotheken anderzijds.

De concurrentiewaakhond schoot in actie toen tijdens een marktonderzoek voorafgaand aan een grote fusie in de sector 'bizarre zaken' met 'een hoog risico op inbreuken' werden opgemerkt. De afspraken zouden niet enkel te maken hebben met de prijs.

Concreet gaat het over de vorig jaar aangekondigde fusie tussen PharmaBelgium en Belmedis. Omdat dat twee belangrijke spelers zijn, moet die transactie goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten. Tijdens dat proces kwam blijkbaar één en ander aan het licht. "We onderzoeken de hele sector", benadrukt Thirion. "Er zijn vijf grote spelers, maar omdat we maar beperkte middelen hebben, zijn de huiszoekingen beperkt gebleven tot enkele bedrijven."

Thirion benadrukt dat het gaat om een sterk gereguleerde en erg belangrijke sector. "Deze bedrijven verdelen verschillende keren per dag geneesmiddelen van de laboratoria naar de apotheken", legt ze uit.

De huiszoekingen zijn nog maar een eerste stap in het onderzoek. De Mededingingsautoriteit zegt dat de rechten van verdediging geëerbiedigd worden. De duur van het onderzoek zal onder meer afhangen van de complexiteit, de mate van medewerking van de betrokken bedrijven en de uitoefening van de rechten van verdediging. (Belga/BO)

"We hebben enkele bizarre zaken opgemerkt", zegt auditeur-generaal Véronique Thirion. Er is een vermoeden dat de bedrijven deelnemen aan overeenkomsten en/of onderling afgestemd gedrag in verband met diensten die ze aanbieden aan farmaceutische bedrijven enerzijds en apotheken anderzijds. De concurrentiewaakhond schoot in actie toen tijdens een marktonderzoek voorafgaand aan een grote fusie in de sector 'bizarre zaken' met 'een hoog risico op inbreuken' werden opgemerkt. De afspraken zouden niet enkel te maken hebben met de prijs. Concreet gaat het over de vorig jaar aangekondigde fusie tussen PharmaBelgium en Belmedis. Omdat dat twee belangrijke spelers zijn, moet die transactie goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten. Tijdens dat proces kwam blijkbaar één en ander aan het licht. "We onderzoeken de hele sector", benadrukt Thirion. "Er zijn vijf grote spelers, maar omdat we maar beperkte middelen hebben, zijn de huiszoekingen beperkt gebleven tot enkele bedrijven." Thirion benadrukt dat het gaat om een sterk gereguleerde en erg belangrijke sector. "Deze bedrijven verdelen verschillende keren per dag geneesmiddelen van de laboratoria naar de apotheken", legt ze uit. De huiszoekingen zijn nog maar een eerste stap in het onderzoek. De Mededingingsautoriteit zegt dat de rechten van verdediging geëerbiedigd worden. De duur van het onderzoek zal onder meer afhangen van de complexiteit, de mate van medewerking van de betrokken bedrijven en de uitoefening van de rechten van verdediging. (Belga/BO)