Behalve het wegvallen van de effecten van corona werden er door de oorlog in Oekraïne volgens PostNL ook minder pakketten verstuurd. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd.

Het aantal verzonden pakketten daalde naar 87 miljoen, tegen 108 miljoen een jaar eerder. Afgezien van het corona-effect stijgt het pakketvolume wel nog, legt topvrouw Herna Verhagen uit. PostNL verwacht de komende tijd wel de impact te voelen van de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China. Die brengen extra algemene economische onzekerheid en prijsstijgingen.

De opbrengsten van PostNL daalden in het eerste kwartaal met 16 procent naar 806 miljoen euro. De nettowinst daalde met 88 procent tot 16 miljoen euro. Het wordt voor het postbedrijf een "uitdagender jaar dan eerder voorzien", aldus Verhagen. PostNL heeft zijn winstprognose daarom verlaagd naar 170 miljoen tot 210 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf op een winst tussen de 210 miljoen en 240 miljoen voor aftrek van onder meer belastingen.

In België kwam PostNL in opspraak voor de soms barslechte werkomstandigheden, vaak bij onderaannemers, die ook minderjarigen zouden hebben ingezet. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter werkt aan een aanpassing van de postwet, waardoor koerierbedrijven tegen 2025 80 procent van de pakjes door eigen personeel zouden moeten laten bezorgen.

Verhagen kon niets nieuws zeggen over de vermeende misstanden bij de Belgische tak van het bedrijf. De topvrouw herhaalde dat het 'iets is wat ons heel erg raakt' en zei zich niet in de berichten te herkennen. 'Dat maakt het extra pijnlijk', aldus Verhagen. Het bedrijf voert al '100 procentcontroles' uit en daarbij worden alleen kleine onregelmatigheden gevonden zoals dat een medewerker zijn paspoort of identiteitskaart niet bij zich heeft, luidt het. Van de ongeveer 53.000 medewerkers van PostNL zijn er bijna 2.400 werkzaam in België.

Behalve het wegvallen van de effecten van corona werden er door de oorlog in Oekraïne volgens PostNL ook minder pakketten verstuurd. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd.Het aantal verzonden pakketten daalde naar 87 miljoen, tegen 108 miljoen een jaar eerder. Afgezien van het corona-effect stijgt het pakketvolume wel nog, legt topvrouw Herna Verhagen uit. PostNL verwacht de komende tijd wel de impact te voelen van de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China. Die brengen extra algemene economische onzekerheid en prijsstijgingen. De opbrengsten van PostNL daalden in het eerste kwartaal met 16 procent naar 806 miljoen euro. De nettowinst daalde met 88 procent tot 16 miljoen euro. Het wordt voor het postbedrijf een "uitdagender jaar dan eerder voorzien", aldus Verhagen. PostNL heeft zijn winstprognose daarom verlaagd naar 170 miljoen tot 210 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf op een winst tussen de 210 miljoen en 240 miljoen voor aftrek van onder meer belastingen. In België kwam PostNL in opspraak voor de soms barslechte werkomstandigheden, vaak bij onderaannemers, die ook minderjarigen zouden hebben ingezet. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter werkt aan een aanpassing van de postwet, waardoor koerierbedrijven tegen 2025 80 procent van de pakjes door eigen personeel zouden moeten laten bezorgen. Verhagen kon niets nieuws zeggen over de vermeende misstanden bij de Belgische tak van het bedrijf. De topvrouw herhaalde dat het 'iets is wat ons heel erg raakt' en zei zich niet in de berichten te herkennen. 'Dat maakt het extra pijnlijk', aldus Verhagen. Het bedrijf voert al '100 procentcontroles' uit en daarbij worden alleen kleine onregelmatigheden gevonden zoals dat een medewerker zijn paspoort of identiteitskaart niet bij zich heeft, luidt het. Van de ongeveer 53.000 medewerkers van PostNL zijn er bijna 2.400 werkzaam in België.