Oleon stilt Aziatische honger

© Belga

In Maleisië investeert Oleon 26 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Port Klang. Die komt er naast de bestaande productie-eenheid, die Oleon al in 2009 opstartte.

De nieuwe fabriek moet de productie van Oleon in Maleisië tegen 2014 opdrijven tot 50.000 ton. Oleon verwacht uit de nieuwe fabriek een jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro. De onderneming kreeg bovendien een belastingvrijstelling voor tien jaar, en een overheidssteun van één miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling.

De nieuwe investering gebeurt via een joint venture met het Deense United Plantations. De Deen, goed voor 55.000 hectare palmolieplantages, omschrijft zich als de koploper in duurzame palmolie in Maleisië. De samenwerking met Oleon is een interessante diversificatie. Terwijl United Plantations de landbouwgrondstoffen levert, verwerkt de Vlaamse onderneming ze tot oleochemische producten op basis van palmstearine, de verzadigde fractie uit palmolie.

“Dé groeimarkt voor palmolie is Azië”, stelt Chris Depreeuw, de algemene directeur van Oleon. “Chinezen frituren alles met palmolie, tot krekels toe. Palmolie is vandaag de meest verkochte voedingsolie ter wereld. En onze groei loopt parallel met de economische groei. In Japan is er nulgroei, die in West-Europa is beperkt. Maar in Azië is er een jaarlijkse groei van 5 tot 10 procent. Ook Brazilië groeit enorm.”

In Maleisië maakt Oleon producten voor toepassingen in detergenten, zepen, ander materiaal voor persoonlijke verzorging. Maar de nieuwe fabriek zal zich vooral toeleggen op voeding. Oleon maakt in Port Klang zogenaamde voedingsesters, vooral voor industriële bakkerijen (langere bewaartijden voor brood), roomijs- en vleesproducenten. Oleon schat de markt voor toepassingen in voeding op 1 miljard euro, maar de onderneming heeft amper 1 procent van die markt in handen. (WR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content