Het deels Belgische Nyrstar ging bijna over de kop als gevolg van een onhoudbare schuldenlast. Het bedrijf kon worden gered met de hulp van Trafigura, een van de grootste grondstoffentraders. Dat gebeurde wel ten koste van de schuldeisers en de kleine aandeelhouders.

Nu blijkt dat Nyrstar, ondanks de financiële problemen, zes toplui eerder dit jaar forse premies heeft betaald. Dat staat namelijk in het remuneratieverslag. De betalingen worden omschreven als retentievergoedingen, als dank voor het aanblijven tijdens de onzekere redding van het concern.

Het hoogste bedrag, 1,5 miljoen Zwitserse frank, is voor de pas vertrokken CEO Hilmar Rode. Hij verdiende vorig jaar aan basissalaris en andere vergoedingen 1,5 miljoen euro. Voorzitter Martyn Konig van Trafigura, kreeg 0,9 miljoen Zwitserse frank. Drie leden van de directie (de hr-topman, de commercieel en de technisch directeur) streken samen 0,55 miljoen frank op. Twee van hen zijn inmiddels ook vertrokken. De financieel directeur ad interim tot slot heeft recht op 0,23 miljoen frank, waarvan de helft onzeker is.

Het deels Belgische Nyrstar ging bijna over de kop als gevolg van een onhoudbare schuldenlast. Het bedrijf kon worden gered met de hulp van Trafigura, een van de grootste grondstoffentraders. Dat gebeurde wel ten koste van de schuldeisers en de kleine aandeelhouders. Nu blijkt dat Nyrstar, ondanks de financiële problemen, zes toplui eerder dit jaar forse premies heeft betaald. Dat staat namelijk in het remuneratieverslag. De betalingen worden omschreven als retentievergoedingen, als dank voor het aanblijven tijdens de onzekere redding van het concern. Het hoogste bedrag, 1,5 miljoen Zwitserse frank, is voor de pas vertrokken CEO Hilmar Rode. Hij verdiende vorig jaar aan basissalaris en andere vergoedingen 1,5 miljoen euro. Voorzitter Martyn Konig van Trafigura, kreeg 0,9 miljoen Zwitserse frank. Drie leden van de directie (de hr-topman, de commercieel en de technisch directeur) streken samen 0,55 miljoen frank op. Twee van hen zijn inmiddels ook vertrokken. De financieel directeur ad interim tot slot heeft recht op 0,23 miljoen frank, waarvan de helft onzeker is.