De Finse fabrikant van telecomapparatuur Nokia schrapt na de overname van Alcatel-Lucent 40 van de zowat 100 banen in Herentals en Mechelen. In Antwerpen schrapt Nokia 126 banen over drie jaar. Dat is woensdagvoormiddag aangekondigd tijdens bijzondere ondernemingsraden, zo is vernomen uit vakbondskringen.

"In Herentals en Mechelen, bij het vroegere Siemens, moeten 40 van de 101 banen weg. De overige verhuizen naar Antwerpen", verklaart BBTK-secretaris Guy Vertommen. "In Antwerpen, bij het vroegere Alcatel-Lucent worden in de komende drie jaar 126 van de 1.326 jobs geschrapt, 41 volgend jaar, 66 in 2018 en 19 in 2019. Er gaat in Antwerpen wel worden geïnvesteerd in R&D, alleen gaat het dan om andere functies".

'Doodsteek'

In een gezamenlijk persbericht noemen de vakbonden de operatie de doodsteek voor Nokia in Herentals/Mechelen - het vroegere ATEA en later Siemens - waar eeder al herstructureringen plaatsvonden.

Door de personeelsafbouw in Antwerpen wordt een intentie van de werkgever om hertewerkstelling in Antwerpen uit te voeren 'weinig realistisch' genoemd. "Het was duidelijk dat er naar Antwerpen verhuisd zou moeten worden, maar 40 van de 101 jobs is aanzienlijk en komt voor Herentals zeer hard aan", zegt Peggy Schuermans (LBC-NVK).

Voor Herentals moet door het grotere aantal ontslagen wel een sociaal plan volgens de wet-Renault worden opgesteld, voor Antwerpen is dat niet het geval. De bonden willen nu zo snel mogelijk met de directie aan tafel gaan om het aantal aangekondigde ontslagen te verminderen. "Voor diegenen die toch niet op een sociale manier kunnen vertrekken, verwachten we correcte compensaties voor alle inspanningen die zij ook in moeilijke tijden geleverd hebben", klinkt het.

Wereldwijd

Volgens het persagentschap Bloomberg staan wereldwijd 10.000 tot 15.000 van de 104.000 banen op de tocht. Volgens een vakbondsbron werd op een Europese ondernemingsraad aangekondigd dat in Finland 1.300 van de 6.800 jobs verdwijnen en in Duitsland 1.500 van de 4.800 jobs. In Frankrijk zou een tiende van de jobs verdwijnen.

In het kader van zijn transformatieplan wil Nokia met betrekking tot de overname van Alcatel-Lucent 900 miljoen euro besparen in het volledige jaar 2018. (Belga/BO)

De Finse fabrikant van telecomapparatuur Nokia schrapt na de overname van Alcatel-Lucent 40 van de zowat 100 banen in Herentals en Mechelen. In Antwerpen schrapt Nokia 126 banen over drie jaar. Dat is woensdagvoormiddag aangekondigd tijdens bijzondere ondernemingsraden, zo is vernomen uit vakbondskringen."In Herentals en Mechelen, bij het vroegere Siemens, moeten 40 van de 101 banen weg. De overige verhuizen naar Antwerpen", verklaart BBTK-secretaris Guy Vertommen. "In Antwerpen, bij het vroegere Alcatel-Lucent worden in de komende drie jaar 126 van de 1.326 jobs geschrapt, 41 volgend jaar, 66 in 2018 en 19 in 2019. Er gaat in Antwerpen wel worden geïnvesteerd in R&D, alleen gaat het dan om andere functies". In een gezamenlijk persbericht noemen de vakbonden de operatie de doodsteek voor Nokia in Herentals/Mechelen - het vroegere ATEA en later Siemens - waar eeder al herstructureringen plaatsvonden. Door de personeelsafbouw in Antwerpen wordt een intentie van de werkgever om hertewerkstelling in Antwerpen uit te voeren 'weinig realistisch' genoemd. "Het was duidelijk dat er naar Antwerpen verhuisd zou moeten worden, maar 40 van de 101 jobs is aanzienlijk en komt voor Herentals zeer hard aan", zegt Peggy Schuermans (LBC-NVK). Voor Herentals moet door het grotere aantal ontslagen wel een sociaal plan volgens de wet-Renault worden opgesteld, voor Antwerpen is dat niet het geval. De bonden willen nu zo snel mogelijk met de directie aan tafel gaan om het aantal aangekondigde ontslagen te verminderen. "Voor diegenen die toch niet op een sociale manier kunnen vertrekken, verwachten we correcte compensaties voor alle inspanningen die zij ook in moeilijke tijden geleverd hebben", klinkt het. Volgens het persagentschap Bloomberg staan wereldwijd 10.000 tot 15.000 van de 104.000 banen op de tocht. Volgens een vakbondsbron werd op een Europese ondernemingsraad aangekondigd dat in Finland 1.300 van de 6.800 jobs verdwijnen en in Duitsland 1.500 van de 4.800 jobs. In Frankrijk zou een tiende van de jobs verdwijnen. In het kader van zijn transformatieplan wil Nokia met betrekking tot de overname van Alcatel-Lucent 900 miljoen euro besparen in het volledige jaar 2018. (Belga/BO)