Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en La Dernière Heure zaterdag.

De komende maanden nemen veel personeelsleden hun verlof- en compensatiedagen op, en daarom verwacht het spoorbedrijf dat er te weinig treinbegeleiders zullen zijn om alle controles uit te voeren.

"Dit is natuurlijk een vrijblijvend voorstel", zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. Niemand wordt gedwongen om terug te keren, klinkt het bij de NMBS. "Dit is ook helemaal volgens de wet. Hoe lang ze in dienst zullen blijven, moeten we nog bekijken. Dat kan om enkele maanden gaan, of het kan eventueel ook een halftijdse betrekking zijn."

De NMBS kondigde begin dit jaar aan 360 nieuwe treinbegeleiders te willen aanwerven om het tekort op te lossen. De teller staat nu op 196, waardoor voor de zomermaanden een gat dreigde te vallen.

Volgens ACOD Spoor-voorzitter Jean-Pierre Goossens mikt de NMBS op een zestigtal mensen. Hij wil niet zo ver gaan het een goede maatregel te noemen, maar begrijpt wel de logica er achter.

La Dernière Heure schrijft dat slechts een op de zes kandidaten de selectieprocedure afwerkt. (Belga/BO)

Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en La Dernière Heure zaterdag. De komende maanden nemen veel personeelsleden hun verlof- en compensatiedagen op, en daarom verwacht het spoorbedrijf dat er te weinig treinbegeleiders zullen zijn om alle controles uit te voeren. "Dit is natuurlijk een vrijblijvend voorstel", zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. Niemand wordt gedwongen om terug te keren, klinkt het bij de NMBS. "Dit is ook helemaal volgens de wet. Hoe lang ze in dienst zullen blijven, moeten we nog bekijken. Dat kan om enkele maanden gaan, of het kan eventueel ook een halftijdse betrekking zijn." De NMBS kondigde begin dit jaar aan 360 nieuwe treinbegeleiders te willen aanwerven om het tekort op te lossen. De teller staat nu op 196, waardoor voor de zomermaanden een gat dreigde te vallen. Volgens ACOD Spoor-voorzitter Jean-Pierre Goossens mikt de NMBS op een zestigtal mensen. Hij wil niet zo ver gaan het een goede maatregel te noemen, maar begrijpt wel de logica er achter. La Dernière Heure schrijft dat slechts een op de zes kandidaten de selectieprocedure afwerkt. (Belga/BO)