Een e-mail van Xpedys, de dochter van NMBS Logistics die conventioneel transport verzorgt, heeft consternatie veroorzaakt in de Antwerpse petrochemie. Daarin meldt het bedrijf dat de eenwagonstreinen tussen 23 december en 2 januari niet rijden. "Net of we onze fabrieken dan stilleggen", reageert de logistiek manager van een chemiebedrijf.

Veerle Van Mierlo, woordvoerder van NMBS Logistics, sust: "Het is niet de eerste keer dat we dit doen. Het is gewoon een kostenbesparing op een moment dat er weinig vraag is naar onze dienst. Het is een realiteit dat wij niet meer kunnen werken alsof het vrachtvervoer per spoor een publieke dienstverlening is.

Verschillende klanten sluiten hun productie-eenheid tijdens de feestdagen. We zullen in die periode niet het vaste bedieningsschema verzekeren en de treinen slechts doen rijden op aanvraag van de klanten. Zonder dat ze daar extra voor moeten betalen. We informeren onze klanten tijdig, zodat we nog de nodige dialoog kunnen opzetten."

De mail vermeldt inderdaad dat klanten de kans kregen om voor 15 oktober een trein te bestellen. "Net of we al weten wanneer we over 2,5 maand een welbepaald transport nodig hebben", aldus een klant.

Van Mierlo zegt dat Infrabel deze timing voor de dienstregeling vraagt. "Als we penalty's voor niet-gebruikte rijpaden willen vermijden, moeten we twee maanden vooraf afbestellen", klinkt het. "Dit is een weinig flexibel systeem dat ons wordt opgelegd. Het geldt voor alle spooroperatoren in België." (H.B.)

Een e-mail van Xpedys, de dochter van NMBS Logistics die conventioneel transport verzorgt, heeft consternatie veroorzaakt in de Antwerpse petrochemie. Daarin meldt het bedrijf dat de eenwagonstreinen tussen 23 december en 2 januari niet rijden. "Net of we onze fabrieken dan stilleggen", reageert de logistiek manager van een chemiebedrijf.Veerle Van Mierlo, woordvoerder van NMBS Logistics, sust: "Het is niet de eerste keer dat we dit doen. Het is gewoon een kostenbesparing op een moment dat er weinig vraag is naar onze dienst. Het is een realiteit dat wij niet meer kunnen werken alsof het vrachtvervoer per spoor een publieke dienstverlening is.Verschillende klanten sluiten hun productie-eenheid tijdens de feestdagen. We zullen in die periode niet het vaste bedieningsschema verzekeren en de treinen slechts doen rijden op aanvraag van de klanten. Zonder dat ze daar extra voor moeten betalen. We informeren onze klanten tijdig, zodat we nog de nodige dialoog kunnen opzetten." De mail vermeldt inderdaad dat klanten de kans kregen om voor 15 oktober een trein te bestellen. "Net of we al weten wanneer we over 2,5 maand een welbepaald transport nodig hebben", aldus een klant. Van Mierlo zegt dat Infrabel deze timing voor de dienstregeling vraagt. "Als we penalty's voor niet-gebruikte rijpaden willen vermijden, moeten we twee maanden vooraf afbestellen", klinkt het. "Dit is een weinig flexibel systeem dat ons wordt opgelegd. Het geldt voor alle spooroperatoren in België." (H.B.)