Het groter dan verwachte verlies van NMBS Logistics - het voormalige B-Cargo - komt er ondanks kostenbesparingen en 3 procent meer goederentransport (41,1 miljoen ton) in vergelijking met 2010.

Enkele uitzonderlijke kosten blijken zwaar te hebben gewogen op de jaarresultaten. Het gaat daarbij om waardeverminderingen op deelnemingen in dochtermaatschappijen IFB en Xpedys, en op activa zoals terminals, locomotieven en wagons.

De omzet bedroeg in het eerste werkjaar, dat 11 maanden duurde, 403,9 miljoen euro. Het operationeel verlies (ebitda) kwam uit op -34,5 miljoen euro.

In 2012 wil NMBS Logistics zowat 30 miljoen euro besparen. Dat zou dan moeten gebeuren via het beperken van overheadkosten, het heronderhandelen van contracten met leveranciers, het besparen van energiekosten en het verder aantrekken van eigen treinbestuurders.

Hoewel volgens NMBS Logistics de cijfers moeilijk te vergelijken vallen met de voorgaande jaren - voor 1 februari 2011 werd het goederentransport nog uitgevoerd onder de vleugels van B Cargo - spreekt NMBS Logistics toch van een "resultaatsverbetering tegenover de voorgaande jaren", onder meer dankzij Europese steunmaatregelen. (Belga/BO)

Het groter dan verwachte verlies van NMBS Logistics - het voormalige B-Cargo - komt er ondanks kostenbesparingen en 3 procent meer goederentransport (41,1 miljoen ton) in vergelijking met 2010. Enkele uitzonderlijke kosten blijken zwaar te hebben gewogen op de jaarresultaten. Het gaat daarbij om waardeverminderingen op deelnemingen in dochtermaatschappijen IFB en Xpedys, en op activa zoals terminals, locomotieven en wagons. De omzet bedroeg in het eerste werkjaar, dat 11 maanden duurde, 403,9 miljoen euro. Het operationeel verlies (ebitda) kwam uit op -34,5 miljoen euro. In 2012 wil NMBS Logistics zowat 30 miljoen euro besparen. Dat zou dan moeten gebeuren via het beperken van overheadkosten, het heronderhandelen van contracten met leveranciers, het besparen van energiekosten en het verder aantrekken van eigen treinbestuurders. Hoewel volgens NMBS Logistics de cijfers moeilijk te vergelijken vallen met de voorgaande jaren - voor 1 februari 2011 werd het goederentransport nog uitgevoerd onder de vleugels van B Cargo - spreekt NMBS Logistics toch van een "resultaatsverbetering tegenover de voorgaande jaren", onder meer dankzij Europese steunmaatregelen. (Belga/BO)